BRITANSKA BARONESA

Arminka Helić o kraljici Elizabeti II: Pružila je utočište za izbjeglice, postali smo Britanci

Za ljude ove države, Komonvelta, sve u svijetu, kraljica je predstavljala ideal smjernosti i posvećenosti poslu koji daje nadu i sigurnost, rekla je Helić

Arminka Helić oprostila se od kraljice Elizabete II. AGENCIJE

A. O.

10.9.2022

Baronesa Arminka Helić izjavila je da nikada nije imala čast sresti se kraljicom Elizabetom II, međutim, bila je počastvovana biti pored nje. 

Govoreći u Domu lordova, nakon smrti britanske kraljice, ona je ispričala svoju priču:

- Nisam odrasla u Velikoj Britaniji, pa ni u monarhiji. Kraljica Elizabeta nije bila moja svakodnevica tokom djetinjstva i izgradnje identiteta, kao što jeste vama u ovom parlamentarnom domu, u ovoj državi i širom Komonvelta.

Ako bih razmišljala o nekadašnjoj Jugoslaviji i kraljevskoj porodici te države, mislila sam o tome da su svoju zemlju napustili u teškim vremenima tokom Drugog svjetskog rata i podržavali one koji su bili na pogrešnoj strani historije.


Ipak, kako sam proučavala jezik i književnost ove države - Velike Britanije - na univerzitetu, te kada sam se ovdje pojavila kao izbjeglica, vrline i principi pokojne kraljice pokazali su mi drugačiju, časnu verziju monarhije. Vrijednosti koje je Elizabeta II utjelotvorila, vrijednosti su koje su mi pri srcu i zbog čega je Velika Britanija sada moj dom.

Osjećaj služenja kojeg se ona tako postojano držala i koje je odlučila definirati kao temelje svoje vladavine, bili su primjer i inspiracija za sve nas na javnoj sceni.

Kraljica nas je podsjećala da, tokom perioda velikih promjena politike, društva, tehnologije, postoje vrijednosti koje su trajne.

U vremenima nesigurnosti i podjela, ona je bila snaga koja je objedinjavala i bila primjer kako treba djelovati i kako treba služiti građanima.


Divljenje i poštovanje

Njenom vodstvu divili su se i poštivali ga širom svijeta.

Jedna izbjeglica iz Irana, koji sada službuje u Ujedinjenim narodima jutros mi je rekao da je ona bila uzor i utočište za svakoga, bez obzira odakle dolazio.

Za ljude ove države, Komonvelta, sve u svijetu, kraljica je predstavljala ideal smjernosti i posvećenosti poslu koji daje nadu i sigurnost.

Za one, poput mene, koji su u ovu državu došli kao izbjeglice i imigranti, kraljica nas je ujedinila u našem divljenju i ljubavi prema njoj. Zbog toga smo postali Britanci. Bila nam je svjetionik koji nas je vodio kroz mračna vremena, svojim je djelima pokazivala kako i mi trebamo raditi. 

Lojalnost i podrška

Ostat će duboko u našim srcima.

Moje su misli sada s njenom porodicom, njegovim veličanstvom kraljem. Naša bol samo je sjenka onoga što oni osjećaju, oni - koji su je voljeli najviše, kojima je bila majka i baka.

Izražavam njegovom veličanstvu, kralju Čarlsu (Charlesu) III svoju lojalnost i podršku i molim se za njegovu dugu vladavinu - rekla je baronesa Helić tokom svog govora u Domu lordova britanskog parlamenta.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.