PORUKE IZ RUSIJE

Medvedev prijeti: Zemlja će da gori, a cement da se topi

Prije nego što je Rusija u februaru poslala hiljade svojih vojnika u Ukrajinu, Moskva je tražila pravne garancije

Dmitri Medvedev. AGENCIJE

A. O.

14.9.2022

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry) novinarima je kazao da je ideja Ukrajine da se priključi NATO-u glavna prijetnja Rusiji, koja naglašava važnost i hitnu potrebu da se osiguraju naša sigurnost i nacionalni interesi.

Kremlj je danas objavio da su ambicije Ukrajine da uđe u NATO prijetnja sigurnosti Rusije i da je stoga nužna takozvana, kako je samo Rusi zovu "specijalna vojna operacija" u Ukrajini, kako Moskva naziva invaziju na susjednu zemlju.

Prije nego što je Rusija u februaru poslala hiljade svojih vojnika u Ukrajinu, Moskva je tražila pravne garancije da Ukrajina nikad neće biti primljena u Sjevernoatlanski savez.


Sigurnosne garancije

Ukrajinska vlada je u utorak predstavila sigurnosne garancije koje smatra nužnima za svoju zemlju nakon što sukob s Rusijom završi.

Plan u Kijevu su u utorak predstavili čelnik predsjednikove administracije Andrij Jermak i bivši glavni tajnik NATO-a Anders Fog (Fogh), a njime su predviđeni oružje i poduka koje Ukrajina traži od svojih zapadnih saveznika kako bi svoj suverenitet mogla braniti i u budućnosti.

Plan predlaže da više evropskih zemalja, uz SAD, Kanadu, Australiju i Tursku, bude garancija sigurnosti Ukrajine te da se nastavi s naporima da se Ukrajina pridruži NATO-u.


Punopravno članstvo

Iako je Ukrajina na početku ruske invazije u zamjenu za prekid vatre nudila odustajanje od svog Ustavom propisanog cilja pridruživanja NATO-u, iz Kijeva sada kažu da ih zanima isključivo punopravno članstvo, a ne labavije sigurnosne garancije.

Međutim, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev (Dmitry), koji je postao jedan od najglasnijih zagovaratelja rata među političarima u Rusiji, rekao je da bi ukrajinski zahtjevi mogli rezultirati “trećim svjetskim ratom”. 

Medvedev je na Telegramu naglasio da bi pridruživanje Ukrajine NATO-u obvezalo druge članice na obranu Ukrajine.

Dodao je i da NATO, ako se nada da će tako oslabiti Rusiju, može očekivati da će vidjeti kako “Zemlja gori, a cement se topi”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.