PROŠETALI ULICAMA GRADA

Protiv referenduma: Protest izbjeglica iz Mariupolja u Odesi

Na području takozvanih narodnih republika u Donjecku i Luganjsku i u oblastima Zaporožje i Herson jučer su počeli referendumi o pripajanju Rusiji tih regija na istoku Ukrajine koje su pod kontrolom proruskih separatista

Protest u Odesi. AP PHOTO / EFREM LUKATSK

S. S.

24.9.2022

Stanovnici Mariupolja održali su protest pod nazivom "Mariupolj je Ukrajina" u ukrajinskom gradu Odesi.

Okupljeni su u znak protesta protiv referenduma prošetali i ulicama lučkog grada.

Putin izjavio da će podržati rezultate glasanja

Na području takozvanih narodnih republika u Donjecku i Luhanjsku i u oblastima Zaporožje i Herson jučer su počeli referendumi o pripajanju Rusiji tih regija na istoku Ukrajine koje su pod kontrolom proruskih separatista.

Referendumi će trajati do 27. septembra, a ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je izjavio da će podržati rezultate glasanja.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ranije je reagovao na odluke o referendumu u istočnoukrajinskim regijama i kazao da su to lažni referendumi i obmana koja neće ništa promijeniti.

Izražena zabrinutost

Brojne države i međunarodne organizacije reagovale su na referendume i izrazile zabrinutost da se time produbljuje kriza u regiji.

Rusija planira anektirati navedene regije na bazi rezultata referenduma, a ruski zvaničnici upozorili su da bi ta zemlja mogla posegnuti i za upotrebom strateškog nuklearnog oružja za odbranu regija koje će Moskva nakon referenduma smatrati ruskom teritorijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.