KRŠENJE TEMELJNIH PRAVA

Evropsko vijeće: Odlučno odbacujemo i osuđujemo ilegalnu aneksiju

Pojačat ćemo naše restriktivne mjere u borbi protiv nezakonitih radnji Rusije, kazali su iz Evropskog vijeća

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel. ARHIV

A. O.

30.9.2022

Evropsko vijeće oglasilo se o aneksiji ukrajinskih oblasti od strane Rusije. 

- Odlučno odbacujemo i nedvosmisleno osuđujemo ilegalnu aneksiju ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Zaporožja i Herson od strane Rusije. Namjernim potkopavanjem međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i očitim kršenjem temeljnih prava Ukrajine na nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, temeljna načela sadržana u Povelji UN-a i međunarodnom pravu, Rusija dovodi u opasnost globalnu sigurnost.


"Nepokolebljivi smo"

Ne priznajemo i nikada nećemo priznati nezakonite 'referendume' koje je Rusija osmislila kao izgovor za ovo dalje kršenje ukrajinske nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, niti njihove falsifikovane i nezakonite rezultate. Nikada nećemo priznati ovu nelegalnu aneksiju. Ove odluke su ništave i ne mogu proizvesti bilo kakvo pravno dejstvo. Krim, Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk su Ukrajina. Pozivamo sve države i međunarodne organizacije da nedvosmisleno odbace ovu nezakonitu aneksiju.

Suočeni s ruskim agresijskim ratom, kao i posljednjom eskalacijom Moskve, Evropska unija odlučno stoji uz Ukrajinu i njen narod. Nepokolebljivi smo u našoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Ukrajina koristi svoje legitimno pravo da se brani od ruske agresije kako bi povratila punu kontrolu nad svojom teritorijom i ima pravo da oslobodi okupirane teritorije unutar svojih međunarodno priznatih granica. 

Nuklearne prijetnje

Nuklearne prijetnje Kremlja, vojna mobilizacija i strategija lažnog predstavljanja teritorije Ukrajine kao ruske i navoda da se rat sada možda vodi na teritoriji Rusije neće poljuljati našu odlučnost.

Pojačat ćemo naše restriktivne mjere u borbi protiv nezakonitih radnji Rusije. Oni će dodatno pojačati pritisak na Rusiju da prekine svoj agresorski rat.

Ponavljamo da Evropska unija čvrsto stoji uz Ukrajinu i da će nastaviti da pruža snažnu ekonomsku, vojnu, socijalnu i finansijsku podršku Ukrajini koliko god bude potrebno, navode iz Evropskog vijeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.