NJEMAČKI KANCELAR

Šolc: Upotreba nuklearnog oružja je neprihvatljiva

Iz Praga šaljemo jasnu poruku: Evropske zemlje stoje snažno uz Ukrajinu, rekao je Šolc

Šolc: Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu. AP

E. Ć. / Anadolija

7.10.2022

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) danas je upozorio na mogućnost korištenja nuklearnog oružja u rusko-ukrajinskom konfliktu, javlja Anadolu Agency (AA).

- Moramo dati jasan odgovor na nuklearne prijetnje: Opasne su za svijet i neprihvatljiva je upotreba nuklearnog oružja - rekao je Šolc na konferenciji za medije u Pragu.

Komentare je uputio kao odgovor na pitanje o upozorenju američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) kako se svijet sada suočava s najvećom mogućnošću nuklearnog rata u posljednjih 60 godina.

Šolc je kazao kako su evropski lideri na neformalnom sastanku razgovarali o najnovijim dešavanjima i potvrdili kontinuiranu političku, ekonomsku i vojnu podršku Ukrajini.

- Iz Praga šaljemo jasnu poruku: Evropske zemlje stoje snažno uz Ukrajinu. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu u odbrani njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta - rekao je on.

Istakao je kako evropske zemlje nikada neće priznati rusku ilegalnu aneksiju teritorija na istoku Ukrajine nakon kontroverznih referenduma održanih prošlog mjeseca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.