U VLASNIŠTVU ILONA MASKA

Ukrajinska vojska tvrdi: Prekid u radu Starlinka izazvao ozbiljne probleme

Uzrok prekida u radu nije poznat

Mask je upozorio Ukrajince da budu oprezni prilikom korištenja njegove internetske mreže. AP

H. J. I.

7.10.2022

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, tokom oslobađanja teritorija desio prekid u radu internetske mreže Starlink koja je u vlasništvu multimilijardera Ilona Maska (Elon Musk) i to je izazvalo ozbiljne probleme. 

Ukazali su da je to za posljedicu u posljednjih nekoliko sedmica imalo ozbiljne prekide u komunikaciji. Uzrok prekida u radu nije poznat.


Prekidi su prijavljeni na području četiri regije koje je Rusija prošli mjesec anektirala - Hersonu, Zaporožju, Donjecku i Lugansku. Pojedini mediji, među kojima je i utjecajni Financial Times, objavili su da je i u navedenim dijelovima Ukrajine u toku ozbiljna kontraofanziva ukrajinske vojske.

Naglašeno je da Starlink funkcioniše u tek oslobođenim područjima istočno od grada Izjuma i u južnom dijelu grada Hersona. Infrastruktura Ilona Maska se koristi ne samo za komunikaciju, već i za upravljanje dronovima i razmjenu obavještajnih podataka. Starlink je u funkciji u Ukrajini praktično od početka agresije Rusije na ovu državu.



Mask je upozorio Ukrajince da budu oprezni prilikom korištenja njegove internetske mreže. Ukazao im je na to da bi Rusija mogla zloupotrijebiti signale sa Starlinkovih terminala za izvođenje napada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.