NJEMAČKA

Prvi ezan putem razglasa u Kelnu čut će se 14. oktobra

Zamjenik predsjednika DITIB-a Abdurrahman Atasoy je naveo da pozdravljaju dozvolu za ezan putem razglasa u Kelnu

Radovi se privode kraju. Anadolija

Anadolija

8.10.2022

Muslimani u Kelnu s nestrpljenjem očekuju petak, 14. oktobar, kada će obaviti džuma-namaz, sedmičnu molitvu petkom, i po prvi put čuti ezan putem razglasa u tom gradu, piše Anadolu Agency (AA)


Određeni uvjeti

Grad Keln, u kojem živi značajan broj muslimanske populacije, prošle godine najavio je da će, uz određene uvjete, biti omogućeno učenje ezana (poziv za molitvu) petkom putem razglasa u periodu od dvije godine, nakon čega je Turska islamska zajednica sa sjedištem u Njemačkoj (DITIB) aplicirala da se ezan za džuma-namaz uči putem razglasa i u Centralnoj džamiji u Kelnu.

Zamjenik predsjednika DITIB-a Abdurrahman Atasoy je u izjavi za AA naveo da pozdravljaju dozvolu za ezan putem razglasa u Kelnu.

Naveo je kako očekuju da će se prvi ezan čuti već 14. oktobra, te kako se radovi na tome privode kraju.

- Ostalo je nekoliko manjih sitnica koje treba uraditi. Ovdje ne govorimo o ustavnom okviru, već o mjerenjima koje mora izvršiti gradska uprava, a prvi ezan ćemo proučiti ovdje 14. oktobra - rekao je Atasoy, te dodao:

- Ovdje smo rođeni i odrasli, ovdje živimo, prakticiramo svoju vjeru, tako da je to što smo dio ovog mjesta i mogućnost pozivanja ezana pokazatelj toga i važan znak za nas. Želio bih ovom prilikom da zahvalim gradonačelnici Kelna Henriette Reker - poručio je Atasoy.


Pripremili traženi stručni izvještaj

Direktor Moschee-Foruma Murat Sahinarslan objasnio je da su se prijavili za ezan putem razglasa u džamiji u novembru 2021. godine i da su pripremili traženi stručni izvještaj i dostavili ga općinskim vlastima.

- Sada su dali povratne informacije o izvještaju i bit će nekoliko manjih popravki u narednim danima. Nakon toga će ugovor biti potpisan i mi ćemo započeti dvogodišnji projekat učenja ezana putem razglasa - pojasnio je Sahinarslan.

Naveo je da se slične prakse primjenjuju u drugim gradovima Njemačke i da druge džamije u Kelnu čekaju centralnu džamiju.

- Ova praksa je u Duren džamiji prisutna već 35 godina, Rendsburg džamija to radi već godinama u sjevernoj Njemačkoj, tako da nismo prvi. Ostale džamije u Kelnu se još nisu prijavile, radimo u koordinaciji sa našim DITIB džamijama po ovom pitanju. Konsultujemo se sa njima, kada krenemo sa ezanom, sastat ćemo se sa ostalim našim džamijskim udruženjima i dati im smjernice u ovom procesu - rekao je Sahinarslan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.