LIDER SJEVERNE KOREJE

Kim Jong Un vodi nuklearne vježbe: Ozbiljno upozorenje neprijateljima

Kim Jong Un vodio je vojne vježbe na terenu, precizirala je državna agencija

Kim Jong Un. KCNA via KNS

A. O.

10.10.2022

Sjevernokorejska lansiranja raketa posljednjih dana predstavljaju nuklearne taktičke vježbe koje je lično nadgledao vođa Kim Jong Un.

Dva balistička projektila u more, ispalila je Sjeverna Koreja u nedjelju. To je do sada sedmo takvo lansiranje u dvije sedmice.


Obuku jedinice za taktičke nuklearne operacije zemlje od 25. septembra do 9. oktobra vodio je Kim. On je također i nadgledao sve. 

Vojne jedinice zadužene za korištenje taktičnog nuklearnog oružja organizirale su vojne vježbe od 25. septembra do 9. oktobra kako bi provjerile i procijenile kapacitete nuklearnog odvraćanja i nuklearnog protunapada zemlje što predstavlja ozbiljno upozorenje neprijateljima, naglasila je KCNA.

Naime, čini se da su ove vježbe odgovor na zajedničke američko-južnokorejske vježbe u regiji, koje "dodatno jačaju tenzije u regiji istovremeno otvoreno predstavljajući vojnu prijetnju" za Sjevernu Koreju.

- Kim Jong Un vodio je vojne vježbe na terenu - precizirala je državna agencija.

Sedam raketnih lansiranja koje je provela Sjeverna Koreja tokom posljednjih 14 dana bile su vježbe koje su simulirale pravi rat, dodala je KCNA.

Dok su pregovori o sjevernokorejskom razoružanju već duže u slijepoj ulici, Pjongjang je od početka godine povećao broj vježbi, a prošle je sedmice lansirao balističku raketu iznad Japana, prvu takvu u pet godina.

Brojni stručnjaci i dužnosnici ocjenjuju da je Sjeverna Koreja završila pripreme za novi nuklearni test, koji bi bio sedmi u njezinoj povijesti i prvi od 2017.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.