HISTORIJSKI SPORAZUM

Predsjednik Libana: Dogovorili smo se s Izraelom, vraćen nam je veliki dio mora

Nadam se da će kraj ovih pregovora biti obećavajući početak koji postavlja temelje za privredni oporavak koji je potreban Libanu, kazao je Aun

Mišel Aun: Historijsko postignuće. Dalati Nohra via AP

S. S.

13.10.2022

Predsjednik Libana Mišel Aun (Michel Aoun) objavio je da je njegova zemlja prihvatila sporazum o morskoj granici s Izraelom, posredstvom Sjedinjenih Američkih Država, rekavši da su pregovori došli do pozitivnog kraja.

Aun je rekao da sporazum predstavlja historijsko postignuće kojim je Libanu vraćeno 860 kvadratnih kilometara morskog teritorija, no naglasio i da ta činjenica ne utire put normalizaciji odnosa s Izraelom.

- Ovaj indirektni sporazum odgovara zahtjevima Libana i čuva naša prava u cijelosti - kazao je Aun, koji je tim dogovorom htio okruniti svoj šestogodišnji mandat, koji završava 31. oktobra.

Obećavajući početak

Liban je također ustrajao na tom sporazumu kao na mogućem načinu da se zemlja izvuče iz trogodišnjeg finansijskog kolapsa, zbog kojeg se u siromaštvu nalazi 80 posto stanovništva, a lokalna je valuta izgubila 95 posto svoje vrijednosti.

- Nadam se da će kraj ovih pregovora biti obećavajući početak koji postavlja temelje za privredni oporavak koji je potreban Libanu - kazao je Aun.

Američki savjetnik za energetsku sigurnost Amos Hohstajn (Hochstein), koji je bio posrednik sporazuma, nekoliko minuta nakon Aunovovog govora rekao je da se nada da će francuska kompanija TotalEnergies i italijanska multinacionalna energetska kompanija ENI početi pripreme za istraživanje ugljikovodika unutar nekoliko sedmica.

Dvije su kompanije pobijedile na tenderu za istraživanje libanskih voda uz rusku kompaniju Novatek, koja se povukla prošlog mjeseca. Morski sporazum će otvoriti vrata za dodatna istraživanja obje strane, no on ne rješava dugoročni spor glede kopnene granice između Izraela i Libanona.

Sporazum još nije službeno stupio na snagu

Ipak, Aun je rekao da će garantovati stabilnost na obje strane granice. Njegova objava ne znači da je sporazum službeno stupio na snagu. Prema nacrtu teksta koji je vidio Reuters, do toga će doći kada Liban i Izrael pošalju pisma u Vašington, koji će potom objaviti da je dogovor važeći.

Izrael i Liban bi zatim trebali poslati koordinate granice Ujedinjenim narodima kako bi one bile službeno priznate. Aun je rekao da bi idući korak bio održati pregovore sa susjednom Sirijom ne bi li se s njom riješio spor oko granice, a zatim raspraviti o morskoj granici s Kiprom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.