BRITANSKA PREMIJERKA

Tras: Izvinjavam se za greške, ali ipak ostajem

Želim prihvatiti odgovornost i izvinuti se za greške koje su učinjene, rekla je Tras

Tras: Htjela sam djelovati. AP

A. O.

18.10.2022

Premijerka Velike Britanije Liz Tras (Truss) ispričala se za "greške" u svom programu zbog kojih je povjerenje ulagača splasnulo i njen rejting pao prije nego što je gotovo potpuno uništen jučer, ali je rekla da neće odstupiti s dužnosti.

- Želim prihvatiti odgovornost i izvinuti se za greške koje su učinjene. Htjela sam djelovati, ali i pomoći ljudima s njihovim računima za energiju da se nose s problemom visokih poreza, ali otišli smo predaleko i prebrzo - rekla je Truss za BBC. 


Promjena politike

Ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt), koji je imenovan u petak nakon što je Tras otpustila svog bliskog saveznika Kvasija Kvartenga (Kwasija Kwartenga), odbacio je preostale glavne elemente njenog programa u ponedjeljak, uključujući smanjenje njezine opsežne energetske podrške.

Upitana je li sada premijerka samo po imenu, Tras je rekla da je imenovala Hanta jer je znala da mora promijeniti smjer. 

- Bilo bi potpuno neodgovorno da nisam djelovala u nacionalnom interesu na način na koji jesam. Bilo je ispravno što smo promijenili politiku - izjavila je.


Okrenuo ploču

Tras, koja je postala premijerka prije manje od šest tjedana, rekla je da će voditi svoju Konzervativnu stranku na sljedećim izborima. 

- Ostajem jer sam izabrana da radim za ovu zemlju i to je ono što sam odlučna učiniti - istaknula je.

Britanska premijerka stigla je u ponedjeljak u parlament, uoči obraćanja ministra financija Džeremija Hanta, nakon što je doživjela salvu kritika jer se nije ranije pojavila, uz optužbe da se "skriva pod stolom".

Tras je u parlamentu sjedila ozbiljnog izraza lica dok je Hant objašnjavao zastupnicima svoj zaokret u proračunskoj politici za 180 stepeni. On je okrenuo ploču i odbacio gotovo cijeli premijerkin mini-proračun i rekao da zemlja mora povećati poreze i srezati potrošnju kako bi ponovno izgradila stabilnost i povjerenje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.