16 OSOBA

NASA formirala tim za proučavanje neidentificiranih letećih objekata

Istraživanje nepoznatog u svemiru i atmosferi je srce onoga što smo mi u NASA-i, rekao je Tomas Zurbuhen

NASA. AP/John Raoux

A. O. / USA Today

24.10.2022

NASA je objavila 16 osoba koji će provesti narednih devet mjeseci proučavajući neidentifikovane vazdušne fenomene, poznate i kao NLO, piše USA Today.

Koristeći neklasifikovane podatke, tim će "postaviti temelje za buduća proučavanja" NLO-a ispitujući kako javnost, lokalne vlasti i drugi izvori prikupljaju podatke. Cilj je imati mapu puta za NASA-inu analizu podataka o letećim objektima i odrediti koji su događaji prirodni ili ne.

- Istraživanje nepoznatog u svemiru i atmosferi je srce onoga što smo mi u NASA-i - rekao je Tomas Zurbuhen (Thomas Zurbuchen), pomoćnik administratora Direkcije za naučne misije u NASA-i. presudno da nam pomogne da izvučemo naučne zaključke o tome šta se dešava na našem nebu. Podaci su jezik naučnika i čine neobjašnjivo, objašnjivo."

Najava učesnika studije dolazi usred obnovljenog interesovanja za NLO-e. U junu 2021., ured američkog direktora Nacionalne obavještajne službe objavio je dugo očekivani izvještaj u kojem se ispituju neidentifikovani zračni fenomeni, ali nikakvi "čvrsti zaključci" nisu mogli biti doneseni o više od 140 slučajeva.

Ipak, savezni zvaničnici nastavljaju da nadziru UAP-ove jer se na njih gleda kao na potencijalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti, kaže predstavnik Andre Karson (André Carson), D-Indiana. Ministarstvo odbrane je u novembru 2021. godine stvorilo Identifikaciju i sinhronizaciju vazdušnih objekata za praćenje i analizu NLO-a, a u maju je Kongres održao prvo javno slušanje o NLO-ima u više od 50 godina.

Dok se NLO-i obično povezuju sa vanzemaljcima, NASA ne misli da su te pojave "vanzemaljskog porijekla". Ali agencija kaže da zapažanja otežavaju donošenje naučnih zaključaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.