U OKVIRU SANKCIJA

Evropska unija zamrznula 17 milijardi eura ruske imovine

Do sada je zamrznuta imovina 90 ljudi, više od 17 milijardi u sedam država članica, od čega 2,2 milijarde u Njemačkoj, rekao je Rejndres za nekoliko njemačkih listova

EU je usvojila osam paketa sankcija od početka rata u Ukrjaini prije osam mjeseci. AP / TWITTER

A. O.

31.10.2022

Evropski povjerenik za pravosuđe Didier Rejndres (Rayndres) objavio je da je Evropska unija do sada zamrzla više od 17 milijardi eura ruske imovine.

- Do sada je zamrznuta imovina 90 ljudi, više od 17 milijardi u sedam država članica, od čega 2,2 milijarde u Njemačkoj - rekao je Didier Rejndres za nekoliko njemačkih listova, koji su dio medijske grupe Funke.


Osam paketa

EU je usvojila osam paketa sankcija od početka rata u Ukrjaini prije osam mjeseci, podsjeća portal SEEbiz.

- Ako se radi o novcu koji potiče iz kriminalnih preduzeća koje je EU zaplijenila, on se može usmeriti u kompenzacioni fond za Ukrajinu. Međutim, taj iznos nikako neće biti dovoljan za finansiranje obnove - istakao je Didier Rejndres.

Posebno su ukrajinski političari u više navrata tražili da se zamrznuta imovina iskoristi za obnovu zemlje nakon rata.

Zapadne sankcije

Prema njegovim riječima, u sklopu zapadnih sankcija zamrznuto je i 300 milijardi eura deviznih rezervi ruske centralne banke.

Rejnders smatra da se tih 300 milijardi može zadržati barem kao garancija dok Rusija dobrovoljno ne učestvuje u obnovi Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.