SASTANAK U TURSKOJ

Stoltenberga dočekao hladan tuš u Istanbulu: Erdoan odbija priključenje Švedske i Finske NATO-u

Predsjednik Turske je rekao da će potezi Švedske i Finske odrediti kako će brz biti proces priključenja i kad će se završiti

Erdoan i Stoltenberg sa svojim suprugama. Anadolija

E. Ć. / The Guardian

5.11.2022

Turska neće odobriti priključenje Švedske i Finske NATO savezu dok te dvije zemlje ne poduzmu neophodne korake, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) šefu Saveza Jensu Stoltenberg.

Predsjednik Turske je rekao da će potezi Švedske i Finske odrediti kako će brz biti proces priključenja i kad će se završiti, prenosi Guardian.

Ankara je optužila dvije nordijske zemlje da omogućuju utočište kurdskim militantima. Njih Turska smatra teroristima te odbila ratificirati pristupanje dviju zemalja NATO savezu, bez obzira na dogovor postignut u junu.

Erdoan i Stoltenberg su održali privatni sastanak u petak u Istanbulu koji je bio zatvoren za javnost.

Podsjetimo, Finska i Švedska su odustale od svoje neutralnosti i aplicirale za članstvo u NATO nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Erdoan je zaprijetio da će blokirati njihov pristupni proces i zatražio neke usptupke. No u junu je ipak postignut dogovor između Turske, Finske i Švedske koji je uključivao odredbe o izručenjima i razmjenu sigurnosnih podataka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.