RAZGOVOR S MAKRONOM

Putin: Hirošima je dokaz da ne morate napasti veliki grad kako bi dobili rat

Predsjednik Kine Si Đinping (Xi Jinping) je u petak osudio nuklearne prijetnje Kremlja

Vladimir Putin. AP

A. O.

7.11.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom razgovora sa kolegom iz Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) izjavio je da nuklearni napadi na Hirošimu i Nagasaki pokazuju da "ne trebate napadati velike gradove kako biste okončali rat".

Na prijetnju ruskog atomskog udara, zapadni saveznici, ali i ukrajinski već duže vrijeme upozoravaju,

To se posebno odnosi na nuklearni oružje koje je dizajnirano da izazove razaranje na bojnom polju.


Obavještajni podaci

Kako se navodi u izvještajima američkih medija, Vašington (Washington) ima obavještajne podatke koji pokazuju da su visoki ruski dužnosnici nedavno razgovarali o tome kada i kako bi Moskva mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

Ipak, dosta je onih na Zapadu sumnjaju da bi ruski predsjednik rizikovao globalni konflikt koji bi sasvim sigurno uslijedio nakon takve intervencije.

Predsjednik Kine Si Đinping (Xi Jinping) je u petak osudio nuklearne prijetnje Kremlja.

Mail on Sunday izvještava kako je izvor iz francuske vlade saopćio da je ruski predsjednik spomenuo Hirošimu u razgovoru s Makronom (Macronom), što je izazvalo kod francuskog predsjednika "izrazitu uznemirenost".


Jasan nagovještaj

- Zvučalo je kao vrlo jasan nagovještaj da bi Putin mogao detonirati taktičko nuklearno oružje na istoku Ukrajine, a Kijev ostaviti netaknut. Čini se da je to poenta njegovih konstatacija - saopćio je francuski izvor.

Taj izvor je izjavio da dvojica predsjednika nedvojbeno su razgovarala o riziku od upotrebe nuklearnog oružja. Putin želi prenijeti poruku da su sve opcije na stolu, u skladu s ruskom doktrinom koja se odnosi na nuklearno oružje.

Makron je inače više puta razgovarao s Putinom. Datum poziva nije naveden.

U septembru je Putin objavio svoju najjasniju prijetnju da je spreman koristiti nuklearno oružje, rekavši da će se upotrijebiti "sva sredstva" za odbranu ruskog teritorija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.