PREDSJEDNIK RUSIJE

Putin neće doći na samit G20 u Indoneziji: Želi izbjeći sučeljavanje s Bajdenom

Ovo je trebao biti prvi samit na kojem su Bajden i Putin zajedno nakon što je Rusija u februaru napala Ukrajinu

Putin otkazivanjem dolaska na summit G20 nastoji izbjeći moguće sučeljavanje s SAD-om. AP

A. Č. / AP

10.11.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati summitu Grupe 20 u Indoneziji iduće sedmice, rekao je dužnosnik indonezijske vlade. 

Kako piše AP, Putin otkazivanjem dolaska na summit G20 nastoji izbjeći moguće sučeljavanje s SAD-om i zapadnim saveznicima oko rata u Ukrajini.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinpin) i drugi svjetski čelnici trebali bi prisustvovati dvodnevnom summitu na Baliju koji počinje 15. novembra. Ovo je trebao biti prvi samit na kojem su Bajden i Putin zajedno nakon što je Rusija u februaru napala Ukrajinu.

Bajden će prisustvovati ASEAN-u i summitu G20, dok će potpredsjednica Kamala Harris otputovati u APEC. Očekuje se da će imati sastanak s kineskim predsjednikom Sijem na Baliju. Bajden je isključio mogućnost susreta s Putinom da je prisustvovao samitu.

Rekao je da bi jedini razgovor koji bi mogao imati s ruskim čelnikom bio da se razgovara o dogovoru o oslobađanju Amerikanaca zatočenih u Rusiji. Dužnosnici Bajdenove administracije rekli su da su koordinirali s kolegama iz svijeta kako bi izolirali Putina ako je odluči sudjelovati u summitu, bilo osobno ili online. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.