VLADA PANIKA

Problemi sa ruskim povlačenjem iz Hersona

Most Antonivskij preko rijeke Dnjepar je jutros uništen, a neki ruski i ukrajinski izvori tvrde da su ga ruske snage raznijele pri povlačenju, no to još nije potvrđeno

Povlačenje ruskih vojnika. SCREENSHOT

S. S.

11.11.2022

Dva dana nakon objave ruskog ministra odbrane Sergej Šojgu kada je pred kamerama naredio generalu Sergeju Surovikinu povlačenje svih snaga iz okupiranog ukrajinskog grada Hersona, izvještaji s terena sve više upućuju na to da bi se povlačenje moglo izroditi u katastrofu za Ruse.

- Spasit ćemo živote naših vojnika i borbenu sposobnost naših jedinica. Držati ih na desnoj (zapadnoj) obali je uzaludno. Neke od njih može se koristiti na drugim frontovima - rekao je u srijedu general Surovikin, glavni zapovjednik ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

Dva dana kasnije to obećanje zvuči sve upitnije dok ukrajinske snage oslobađaju naselja u Hersonskoj oblasti i ubrzano se približavaju samom gradu.

Ruska vojska tvrdi da nije imala gubitaka

Rusko ministarstvo odbrane upravo je objavilo da je jutros u 5 sati završena operacija povlačenja ruskih snaga sa zapadne obale rijeke Dnjepar i dodalo da nijedan komad ruske vojne opreme, baš kao nijedan vojnik, nije ostavljen na zapadnoj strani rijeke, koja uključuje i Herson, glavni grad regije.

No te tvrdnje zvuče prilično neuvjerljivo s obzirom na druge izvještaje i snimke s terena.

Ruski vojni bloger Dimitrijev na društvenoj mreži Telegram sinoć piše da je u ruskim redovima izbila panika, prenosi profil War Translated na Twitteru, koji s bavi prevođenjem ruskih izvora na temu ukrajinskog rata.

- Oni pišu da je panika krenula u ruskoj vojsci u Hersonu. Nemoguće je prijeći (rijeku, op.a.) mirno, oružane snage Ukrajine i dalje gađaju prijelaze, nije postignut dogovor. Vojna katastrofa se sprema - piše Dimitrijev.

- Tako da se može reći da se planovi za zimu mijenjaju nagore. Sasvim je moguće da Dnjepar neće postati linija zamrzavanja (sukoba, op.a.)”, predviđa ovaj ruski bloger i dodaje da je informacije dobio direktno od ljudi s terena koje lično poznaje. Njegove tvrdnje se  ne mogu nezavisno provjeriti.

"Na lijevoj strani rijeke anarhija"

- Javljaju da je na lijevoj strani (rijeke) anarhija, napuštena oprema i položaji. Ali vi kao obično govorite da je situacija pod potpunom kontrolom. Klaunovi - zaključuje ovaj ogorčeni Rus.

Britanski Daily Telegraph objavio je jutros da ruski vojnici ostavljaju svoje ranjene saborce dok bježe iz Hersona.

- Vidimo povlačenje Rusa na pozicije koje su bolje utvrđene. No u nekim naseljenim mjestima se još uvijek bore. Povlače se jer trpe gubitke, i to jako teške. Ne ostavljaju samo mrtva tijela svojih vojnika nego i ranjene suborce - rekao je za britanski list Nikolaj, ukrajinski vojnik koji učestvuje u borbama u toj regiji.

Most Antonivskij preko rijeke Dnjepar je jutros uništen, a neki ruski i ukrajinski izvori tvrde da su ga ruske snage raznijele pri povlačenju, no to još nije potvrđeno.

Aleksandar Kots, ruski reporter prorežimskog tabloida Komsomolskaja Pravda, koji se nalazi s ruskim snagama u Hersonu, na svom je Telegram kanalu objavio video za koji tvrdi da je snimljen na ostacima mosta Antonivskij. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.