ANKARA

Direktor CIA-e se sastaje sa kolegom iz Rusije

Čvrsto se držimo našeg fundamentalnog principa: ništa o Ukrajini bez Ukrajine, rekao je portparol

Bil Berns: Sastaje se sa kolegom iz Rusije. AP Photo / Saurabh Das

S. S.

14.11.2022

Direktor CIA-e Bil Berns sastaje se danas sa svojim ruskim obavještajnim kolegom Sergejem Nariškinom u Ankari u okviru stalnih napora SAD-a da komunicira sa Rusijom o upravljanju rizikom i da razgovara o slučajevima nepravedno pritvorenih američkih državljana, saopćio je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost za CNN.

- Bili smo veoma otvoreni po pitanju činjenice da imamo kanale za komunikaciju sa Rusijom o upravljanju rizikom, posebno nuklearnim rizikom i rizicima po stratešku stabilnost. Kao dio ovih napora, Bil Berns je danas u Ankari da se sastane sa svojim ruskim obavještajnim kolegom - rekao je portparol.

CNN je ranije obavijestio da je savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan također bio u kontaktu sa svojim ruskim kolegama kako bi ih upozorio na posljedice ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini. Portparol je naglasio da Berns "ne vodi pregovore bilo koje vrste".

- On ne govori o rješavanju rata u Ukrajini. On prenosi poruku o posljedicama upotrebe nuklearnog oružja od strane Rusije i rizicima eskalacije do strateške stabilnosti. Također će pokrenuti slučajeve nepravedno privedenih američkih državljana - dodao je portparol, rekavši da su SAD obavijestile Ukrajinu o sastanku prije Bernsovog puta.

- Čvrsto se držimo našeg fundamentalnog principa: ništa o Ukrajini bez Ukrajine - rekao je portparol.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.