PREDLOŽIO BOEING

Pentagon razmatra plan za izradu raketa velikog dometa za Ukrajinu

Iako je SAD odbio zahtjeve za raketom Atacms dometa od 297 kilometara, GLSDB-ov domet od 150 kilometara omogućio bi Ukrajini da pogodi vojne ciljeve koji su joj trenutno izvan dometa

Vojnici Ukrajine. ILUSTRACIJA / TWITTER

A. O. / Reuters

28.11.2022

Prijedlog Boeinga da Ukrajinu snabdije jeftinim, malim i preciznim bombama postavljenim na rakete koje su lako dostupne razmatra Pentagon.

To bi Kijevu omogućilo da izvrši napade daleko iza ruskih linija, objavio je Reuters.


Potreba za oružjem

Vojne zalihe SAD-a i saveznika se smanjuju, a Ukrajina se suočava sa sve većom potrebom za sofisticiranijim oružjem. Boeingov sistem, nazvan Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), jedan je više planova za proizvodnju novog streljiva za Ukrajinu i američke istočnoeuropske saveznike, rekli su izvori iz industrije za Reuters.

GLSDB bi mogao biti isporučen već u proljeće 2023., prema dokumentu u koji su uvid imali Reuters i tri osobe upoznate s planom. Kombinira GBU-39 bombu malog promjera (SDB) s raketnim motorom M26.


Dubinski pregled

Iako je nekolicina GLSDB jedinica već napravljena, i dalje postoje brojne logističke prepreke. Boeingov plan zahtijeva izuzeće od otkrivanja cijene i "dubinskog pregleda" koji osigurava da će Pentagon dobiti najbolju moguću ponudu. Bilo kakav dogovor također bi zahtijevao da najmanje šest dobavljača ubrza isporuke svojih dijelova i usluga za proizvodnju oružja.

Iako je SAD odbio zahtjeve za raketom Atacms dometa od 297 kilometara, GLSDB-ov domet od 150 kilometara omogućio bi Ukrajini da pogodi vojne ciljeve koji su joj trenutno izvan dometa i pomogao da nastavi s napadima duboko unutar okupiranih područja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.