NASTAVAK UDARA

Rusi dronovima napadaju Odesu

Moskva nema potpunu kontrolu nad tim regijama i Ukrajina je nedavno oslobodila njihove dijelove od ruske okupacije

Napadi na Odesu. Twitter

Piše: Hina / D. H.

10.12.2022

Sva infrastruktura, osim ključne, u lučkom gradu Odesi na jugu Ukrajine ostala je bez struje nakon što je Rusija upotrijebila bespilotne letjelice za udar na energetska postrojenja, objavili su lokalni funckioneri, a nestankom struje pogođen je i velik dio okolne regije.

- Zbog razmjera štete svi potrošači u Odesi osim ključne infrastrukture isključeni su iz mreže - napisao je gradonačelnik Odese Genadij Truhanov na Facebooku. Odesa, najveći ukrajinski lučki grad, imala je više od milion stanovnika prije ruske invazije 24. februara.

U saopštenju koje je gradska uprava objavila na aplikaciji Telegram navodi se da su ruski udari pogodili ključne dalekovode i postrojenja u regiji Odese u ranim jutarnjim satima u subotu. Guverner regije Odese Maksim Marčenko rekao je da je Rusija koristila dronove kamikaze, koji se zabiju u svoju metu umjesto da ispaljuju streljivo, te da su dva oborena iznad Crnog mora.

- Zbog udara nema struje u gotovo svim okruzima i zajednicama naše regije - napisao je Marčenko na Telegramu.


Veliki valovi napada

Moskva od oktobra u velikim valovima gađa ukrajinsku energetsku infrastrukturu raketama i bespilotnim letjelicama, a Kijev je u petak priznao da je svaka termoelektrana i hidroelektrana u zemlji oštećena. Ukrajina kaže da su napadi ratni zločini zbog razornog učinka na život civila, dok Moskva tvrdi da su to legitimni vojni ciljevi.

Ruske snage napadale su ukrajinske položaje u Luhansku i Donjecku, prema ruskom ministarstvu odbrane, a glasnogovornik ministarstva u subotu je rekao da su vojnici zauzeli položaje u blizini dva grada.

- U području Donjecka ruske jedinice nastavile su s napadima i protjerale neprijatelja iz utvrđenih položaja  - rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov. Utvrdio je da su osvojeni položaji na sjeveru između gradova Kremina i Limana.


Ukrajinska defanziva u Donjecku

Sednicama se pojavljuju izvještaji da je ukrajinska vojska u defenzivi u Donjecku u istočnoj Ukrajini i pokušava zadržati svoje položaje ispred industrijskog grada Donecka i istočno od urbanog područja između Slovjanska i Kramatorska.

U tom području vode se žestoke borbe, posebno u blizini grada Bahmuta, a obje strane izvještavaju o značajnim gubicima. Rusija je u septembru jednostrano aneksirala ukrajinske regije Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižju, uprkos protestima Ukrajine i Zapada da je taj potez prekršio međunarodno pravo.

Moskva nema potpunu kontrolu nad tim regijama i Ukrajina je nedavno oslobodila njihove dijelove od ruske okupacije.

Sjevernije ukrajinske snage još uvijek imaju prednost nakon što su istjerale ruske borce iz regije Harkiva. Obje strane izvještavaju o uzajamnim napadima u tom području. Promatrači su također izvijestili da su ruske snage u tom području izgradile utvrde duge 60 kilometara do ruske državne granice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.