IZDATA UPOZORENJA

Eruptirao vulkan u Čileu: Izbacuje vulkanski pepeo i plinove

Vlasti su postavile zabranu ulaska na 5 kilometara od kratera vulkana

Vulkan je eruptirao jučer oko podne. Printscreen

H. J. I.

11.12.2022

Čileanski dužnosnici uveli su sigurnosno upozorenje nakon što je eruptirao vulkan Lascar, koji se nalazi u Andama, izazvavši manja podrhtavanja zemlje, javlja BBC. Za sada nema izvještaja o šteti u okolnom području, ali je prvobitno zeleno upozorenje podignuto na žuti nivo.

Čileanska Nacionalna služba za geologiju i rudarstvo (Sernageomin) definira žuto upozorenje kao znak da je vulkan nestabilan. Stručnjaci nadziru mjesto zbog manjih eksplozija i pojave dima, objavila je Nacionalna služba. Stanovnici Talabre, gradića udaljenog oko 12 kilometara od vulkana, prvi su put primijetili aktivnost jučer oko podneva po lokalnom vremenu.

Unatoč golemom oblaku dima koji je Lascar ispuštao, a koji se sastojao od vulkanskog pepela i vrućih plinova, smatra se da nijedna kuća nije oštećena. Vlasti su postavile zabranu ulaska na 5 kilometara od kratera vulkana.

Lascar je udaljen 70 kilometara od San Pedra de Atacame, popularne turističke destinacije za planinarenje i pustinje Atacama, najsušeg mjesta na Zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.