UGLEDNI PROFESOR

Server: Zablude ne čine realnost

U Bosni de facto gazda pola zemlje Milorad Dodik je korumpirani ruski igrač, ističe Server u svom autorskom tekstu

Server: Srbija je za sada izgubljena za Zapad. Printscreen

H. J. I.

13.12.2022

Danijel Server (Daniel Serwer), profesor na univerzitetu Johns Hopkins i analitičar balkanskih prilika, napisao je autorski tekst "Zablude ne čine realnost" u kojem je pisao o politici SAD prema Balkanu i potrebi da prestane podilaziti Srbiji koja je istinski okrenuta Rusiji i klizi ka autokratiji. Osvrnuo se i na to da je Hrvatska ruski igrač.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar( je na Atlantskom vijeću rekao da će svaki inteligentan posmatrač ili analitičar uvidjeti da Rusija nije vjerodostojan partner i da Putin neće biti cijenjena osoba u svijetu te da je klađenje na taj odnos gubitnička opklada.


Dodik: Korumpirani ruski igrač

- Mislim da vidite barem neke vrlo inteligentne ljude koji se udaljavaju od tog odnosa. To ne znači da Rusija ne radi baš očajnički kako bi zadržala neke igrače na Zapadnom Balkanu unutar svoje orbite, ali oni su stvarno ekonomski, politički i geografski u izgubljenoj bici - rekao je Eskobar. 

Server u svome tekstu kaže da je Eskobar u pravu da je EU daleko bolji izbor od Rusije dugoročno te da su Albanija, Kosovo i Sjeverna Makedonija definitivno odabrali Brisel umjesto Moskve, te da je vjerovatnije da će EU biti nevoljna oko proširenja nego da će kod ovih država biti nevoljnosti da se pridruže EU.

Ipak, Server upozorava da u drugim dijelovima Balkana situacija nije tako dobra.

- Međutim, situacija je drugačija u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Ne vidim toliko "vrlo inteligentnih ljudi" koji se okreću od Rusije. U Bosni de facto gazda pola zemlje Milorad Dodik je korumpirani ruski igrač. Hrvatska, koja je već članica EU, pristaje uz Moskvu, koja podržava njene etničke nacionalističke ciljeve unutar Bosne. Rezultat je de facto savez s Dodikom koji ismijava izglede Bosne za NATO i EU. Crna Gora, članica NATO-a, ima proruskog premijera i vladajuću koaliciju. Oni se lako priklanjaju preferencijama Beograda, uključujući nedavno i odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi - piše Server.

Kao najvažniju činjenicu ističe da je Srbija krenula u pravcu Rusije, čak i u vrijeme rata u Ukrajini. Server podsjeća da je Srbija odbila da se pridruži sankcijama Rusiji, te da je njeno vodstvo osudilo čelnike kosovskih Albanaca i Srbe koji su bili spremni sudjelovati i u vladi Kosova nazivajući ih najgorim terminima.


Riskantni obračun

- Sada je to poprište riskantnog obračuna između gangsterskih saveznika Srbije i kosovskih specijalnih policijskih snaga. Predsjednik Vučić je zatražio da se srpske trupe vrate na Kosovo. To bi izazvalo ozbiljno nasilje. Vučićevi prijatelji u Moskvi su zadovoljni - upozorava Server.

U nastavku teksta dodaje da većina stanovništva i glavna opozicija u Srbiji nisu proevropski nastrojeni i da država teži u autokratskom pravcu.

- Amerikanci svoju politiku nisu prilagodili trenutnoj realnosti: Srbija je za sada izgubljena za Zapad. Beograd zapravo ne teži članstvu u EU, koje Vučić smatra predalekim da bi kompenziralo moć koje bi se morao odreći da ispuni njene zahtjeve. Umjesto toga, on teži "srpskom svijetu", nastojanju da stavi pod kontrolu Beograda srpsko stanovništvo u susjednim zemljama. U tome je uspio na Kosovu, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Nijedna od ovih zemalja neće moći ostvariti svoje snove o EU sve dok Beograd koristi njihove srpske građane da od njih napravi nefunkcionalne države - upozorava Server.

Na kraju profesor Server poziva SAD da se okrene politici koja podupire suverenitet, teritorijalni integritet i državnu funkcionalnost susjeda Srbije. Podvlači da današnja Srbija ugrožava te ciljeve i da umirivanjem Beograda Amerikanci neće dobiti ništa. Zablude ne čine stvarnost. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.