NEĆE IM OKRENUTI LEĐA

Lukašenko: Mi nikada nećemo biti neprijatelji Rusije, da je bilo drugačije, završili bi kao Ukrajinci

Još jednom želim naglasiti da niko osim nas ne upravlja Bjelorusijom, rekao je Lukašenko

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko. AP

A. O.

17.12.2022

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko (Alexander Lukashenko) na sastanku za razmatranje saradnje Bjelorusije i Rusije, održanom u Minsku izjavio je da su suverenitet i nezavisnost Bjelorusije nepovredivi, dodavši da se Bjelorusija niakda neće okrenuti protiv Rusije. 

Dodao je da je nakon nekog vremena od velikih demonstracija u Bjelorusiji postalo očito da je odabrani kurs za bližu saradnju s Rusijom bio ispravan i da su poduzete mjere, uključujući odobrenje paketa dokumenata o integraciji države Unije, bile ispravne.


Nezavisna zemlja

- Vidim pokušaje da se uzburka situacija. I nakon ovih velikih pregovora svi će reći da je gotovo: u Bjelorusiji više nema vlasti, Rusi već vode zemlju. Još jednom želim naglasiti da niko osim nas ne upravlja Bjelorusijom. To su naše funkcije, pa tako i moje, po Ustavu. Mi ispunjavamo te funkcije - rekao je Lukašenko.

Između ostalog, rekao je i to da je bilo vremena kada je bjeloruska država bila spremna nastaviti kao dio Sovjetskog Saveza, ali je ipak postala nezavisna zemlja i ti su suverenitet i neovisnost nepokolebljivi.


Rad u jednoj državi

- Bili smo spremni živjeti, služiti, rad u jednoj državi. Zvao se Sovjetski Savez. Sve se dogodilo pred mojim očima. Ipak, nismo mi to uništili. I znamo puno o razlozima i porijeklu ovog uništenja. Suverenitet i nezavisnost dobili smo sasvim neočekivano. Moramo ga sačuvati netaknutim, jer bjeloruski narod to želi - poručio je Lukašenko.

Izjavio je da oni nikada neće biti neprijatelji Rusije te da se nikada neće okrenuti protiv Rusije. 

- Ova zemlja i njeni ljudi su nam najbliži. Mislim da ćemo se držati tog kursa sve dok smo na vlasti. Da je bilo drugačije, završili bismo kao u Ukrajini. Svi to razumiju, ali ne mogu svi to izgovoriti. Oni koji su pobjegli trebaju se nekako snaći. Neko im je dao novac, rekao im što da kažu i oni su to rekli - poručio je Lukašenko.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.