NAKON SASTANKA S PUTINOM

Lukašenko hitno prebačen u bolnici

Najbolji stručnjaci upućeni su da ga vrate natrag iz stanja koje su ljekari ocijenili kao kritično, kaže Tsepkalo

Aleksandar Lukašenko (desno). Twitter

A. O.

28.5.2023

Bjeloruski opozicionar Valeri Tsepkalo (Valery) objavio je da se predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko (Alexander Lukashenko) sastao s predsjednikom RusijeVladimirom Putinom te kako je u kritičnom stanju prebačen u Centralnu kliničku bolnicu u Moskvi.

- Najbolji stručnjaci upućeni su da ga vrate natrag iz stanja koje su ljekari ocijenili kao kritično. Izvršeno je ispiranje krvi, ocijenjeno je da Lukašenkovo nije u stanje da se transportira zbog stanja u kojem se nalazi – kaže Tsepkalo.

Dodao je da su oragnizirane mjere spašavanja bjeloruskog diktatora imale za cilj otkloniti nagađanja o mogućoj umiješanosti Kremlja u njegovo trovanje.

- Svejedno hoće li se vratiti u radno stanje ili ne, ljekari upozoravaju na moguće ponavljanje recidiva – dodao je.

Tsepkalo je izjavio da se Lukašenkov boravak u Glavnoj upravi ureda ruskog predsjednika pokušao objasniti ljekarskim pregledom.

- Pojava takve verzije sasvim je prirodna, kao pokušaj prikrivanja stvarnog stanja pacijenta, koje je, kao i dosad, ostalo teško. I prijašnji slučajevi poljuljanog zdravlja nastojali su se prešutjeti. Da ne bi izazvali sumnju, njegov avion je čak poslan u Minsk - tvrdi Tsepkalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.