NAVODNO PAO NIZ STEPENICE

Još jedan oligarh umro u misterioznim okolnostima

Pedesetogodišnji Dmitrij Zelenov bio je vani na večeri s prijateljima kada se počeo osjećati loše

Dmitrij Zelenov: Nisu ga uspjeli spasiti. Twitter

S. S.

19.12.2022

Još jedan oligarh preminuo je u misterioznim okolnostima, a mediji javljaju da je umro nakon što je pao niz stepenice 9. decembra u gradu Antibesu na francuskoj rivijeri.

Pedesetogodišnji Dmitrij Zelenov bio je vani na večeri s prijateljima kada se počeo osjećati loše. Nakon toga je navodno pao niz stepenice te je zadobio fatalne povrede glave, javljaju ruska novinska kuća Baza i lokalni francuski list Var Matin.

Obogatio se na nekretninama

Hitno je prebačen u bolnicu, no ljekari ga nisu uspjeli spasiti, a njegovu smrt potvrdio je javni tužilac u obližnjoj općini Grasse sljedeći dan. Prema Bazinom Telegram kanalu, Zelenov je bio na operaciji zbog problema sa srcem nekoliko sedmica prije smrti, iako nisu objavljene dodatne informacije.

Zelenov je bio suosnivač Don-Stroya, nekad jednog od najznačajnijih moskovskih imperija za ulaganja i razvoj nekretnina, koji je osnovao 1994. godine. Redovno se pojavljivao na Forbesovoj listi najbogatijih Rusa sve do 2008., kada je zbog finansijske krize Don-Story pretrpio znatne finansijske gubitke.

Okolnosti smrti nekretninskog tajkuna nevjerovatno su slične onima Anatolija Geraščenka, bivšeg čelnika moskovskog Avioinstituta koji je umro nakon što je navodno u septembru pao niz stepenice u sjedištu instituta u Moskvi.

Niz sumnjivih smrti

Geraščenkova vrlo sumnjiva smrt dogodila se manje od dvije sedmice nakon što je glavni čovjek Vladimira Putina za razvoj ruskih arktičkih resursa Ivan Pečorin "pao u more" dok je plovio uz paccifičku obalu. Njih dvojica bili su posljednji u dugom nizu visokih dužnosnika iz ruskog energetskog, tehnološkog i financijskog sektora povezanih s Kremljom, koji su posljednjih mjeseci umrli pod sumnjivim okolnostima.

Bivši izvršni direktor Igor Nosov također je iznenada preminuo u februaru, navodno od moždanog udara. Naftni tajkun i predsjednik Lukoila Ravil Maganov pao je s prozora šestog sprata moskovske bolnice.

U julu je Jurij Voronov, šef transportne i logističke tvrtke za kompaniju povezanu s Gazpromom, pronađen mrtav u svom bazenu. Zabilježene su još dvije smrti rukovodioca povezanih s Gazpromom u elitnim domovima u blizini Sankt Peterburga, što je potaknulo sumnje da su smrti možda bile ubistva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.