ANDREJ ILARIONOV

Nekadašnji Putinov saradnik: Pobijedi li u Ukrajini, krenut će dalje na Moldaviju, Poljsku i Zapad

Umislio je da je takve zadatke dobio od Boga, zato se ne konzultira s ljudima, oni su tu samo da izvršavaju naredbe, rekao je Ilarionov

Ilarinov: Korijeni njegovih politika se vide u ranim godinama njegove vladavine. Twitter

E. Ć.

20.12.2022

Andrej Ilarionov, nekadašnji bliski saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, upozorio je kako bi šef Kremlja mogao krenuti na Moldaviju ukoliko bi završio "posao" u Ukrajini.

Naveo je da je Bjelorusija već okupirana, te da bi onda krenuo na baltičke zemlje, Poljsku. On je istakao kako se korijeni Putinovih politika mogu pronaći u ranim godinama njegove vladavine. 

- U centru pažnje je ovaj imperijalistički rat koji Putin i dalje vodi, ali i imperijalistička politika prema Gruziji, Moldaviji i drugim zemljama. To je rat i protiv Evrope i svijeta i civilziranih naroda. 

Započeo je ovaj rat napadom na pojas Tuzla u Kerčkim vratima u rujnu 2003., to je bila jasna indikacija onoga što slijedi. Ovo sve što se događa, nastavak je njegove imperijalističke želje da uzme teritorij drugih država - rekao je Ilarinov.


Upitan je šta je Putina natjeralo da krene na Ukrajinu.

- Umislio je da je takve zadatke dobio od Boga, zato se ne konzultira s ljudima, oni su tu samo da izvršavaju naredbe. Prije nekoliko godina je izjavio da nakon Gandijeve smrti nema s kim razgovarati. Neki su se tome smijali, ali to je činjenično stanje njegovog uma da u stvarnom svijetu ne postoji nitko s kim može razgovarati, sklapati dogovore.

Zato kažem da on misli da je na mesijanskoj misiji ispuniti zadatak, a više puta je rekao što je taj zadatak – povratak takozvane povijesne Rusije, što je prema njegovom pisanju nešto blizu Ruskog carstva, još jedan mesijanski zadatak je poraz Zapada, on je uporan u tome - poručio je Ilarinov za N1 i dodao kako će Putin biti uporan sve dok bude mogao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.