BIJELA KUĆA

Zelenski uručio Bajdenu nagradu Heroja Ukrajine

Ukrajinski predsjednik je Bajdenu predao i medalju, za koju kaže da je pripadala ukrajinskom vojniku u Bahmutu, koji ga je zamolio da je preda "hrabrom američkom predsjedniku"

Zelenski: Nagrada za Bajdena zbog velike pomoći Ukrajini. AP

E. Ć.

21.12.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) stigao je u Bijelu kuću gdje se sastao sa prvim čovjekom Sjedinjenih Američkih Država Džoom Bajdenom (Joe Biden). 

Po dolasku u Bijelu kuću Zelenskog su dočekali Džo Bajden i njegova supruga Džil (Jill), nakon čega su dva predsjednika započela razgovor u Ovalnom uredu. 




Zelenski je uručio Bajdenu vojnu medalju, za koju kaže da je pripadala ukrajinskom vojniku u Bahmutu, koji ga je zamolio da je preda "hrabrom američkom predsjedniku".

- Koja velika čast. Nisam je zaslužio, ali mi je velika čast - rekao je Bajden.

Američki predsjednik je obećao ukrajinskom kolegi da će SAD nastaviti jačati sposobnost Ukrajine da se odbrani, s posebnim naglaskom na protuzračnu obranu.


Bajden je rekao Zelenskom da Amerikanci iz obje političke stranke podupiru Ukrajince, zajedno sa saveznicima u Evropi, Japanu i drugima, kako bi bili sigurni da Ukrajina ima financijsku, humanitarnu i sigurnosnu pomoć koja joj je potrebna. To uključuje i najavljenu isporuku Patriota.

Nakon što su ukrajinski i američki predsjednik razgovarali s novinarima iz Bijele kuće, Zelenski je uručio Bajdenu nagradu Heroja Ukrajine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.