VAŠINGTON

Bajden i Zelenski složni: Strašno je ovo što Putin radi, zajedno ćemo pobijediti

Bajden je rekao kako su on i Zelenski bili u bliskom kontaktu od početka rata, ali da je bilo "posebno dobro sresti se lično i pogledati se u oči"

E. Ć.

21.12.2022

Zelenski i Bajden: Obraćanje nakon sastanka. AP

Nakon višesatnog sastanka u Ovalnom uredu u Bijeloj kući, medijima su se na zajedničkoj press konferenciji obratili predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski (Zelensky).

Bajden je rekao kako su on i Zelenski bili u bliskom kontaktu od početka rata, ali da je bilo "posebno dobro sresti se lično i pogledati se u oči". Američki predsjednik je naveo kako je ovaj sastanak došao u trenutku kada šef Kremlja Vladimir Putin eskalira svoje brutalne napade na susjednu Ukrajinu.

- Strašno je to što on radi. Već 300 dana je prošlo od neizazvanog napada Vladimira Putina na Ukrajinu. 300 dana borbe ukrajinskog naroda koji je pokazao snažan otpor protiv okupatora. Nikad nećemo ostaviti Ukrajinu samu - rekao je Bajden i najavio dodatnih 45 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

- Želimo da Rusija odgovara za ratne zločine. Svjetlo će pobijediti mrak - naglasio je američki predsjednik.

Nakon Bajdena, medijima se obratio i Zelenski. On je rekao da se radi o historijskoj posjeti, nakon čega se zahvalio Bajdenu i međunarodnim saveznicima na pomoći Ukrajini.

Govoreći o sistemu Patriot, Zelenski je naveo da je to vrlo važan korak koji će značajno ojačati protuzračnu odbranu njegove domovine. 

- Razgovarali smo o suprotstavljanju teroru iz Rusije, njihovom uništavanju naše energetske infrastrukture, moramo preživjeti ovu zimu. To je za nas ključno humanitarno pitanje. Razgovaramo o sankcijama i pravnom pritisku na terorističku zemlju Rusiju - izjavio je Zelenski.

Bajden je dodao kako NATO i Evropska unija nikada nisu bili ovako ujedinjeni. 

Svi znamo što je na kocki, sama ideja suvereniteta, povelja UN-a. Putin je mislio da će oslabiti NATO, umjesto toga je ojačao NATO. Proizveo je ujedinjeniju Evropu - istakao je Biden i dodao kako se osjeća dobro zbog solidarnosti sa Ukrajinom.


Zelenski je upitan šta znači pravedan mir.

- Za mene, kao predsjednika, pravedan mir ne može biti kompromis za suverenitet, slobodu i teritorijalnu cjelovitost moje zemlje, nadoknada za svu štetu nanesenu ruskom agresijom - odgovorio je ukrajinski predsjednik i dodao:

- Kao otac, želio bih naglasiti koliko je roditelja izgubilo svoje sinove i kćeri na bojnom polju pa šta je za njih pravedan mir? Što duže traje rat, što duže traje ova agresija, više će ti roditelji živjeti za osvetu. Ne može biti pravednog mira u ratu koji nam je nametnut.

Američki predsjednik je podsjetio kako Putin sve češće napada civilne mete.

On će doživjeti neuspjeh. I ranije je doživio neuspjeh i vrlo je važno da on i sve ostali da vide da smo predsjednik Zelenski i ja ujedinjeni. Podržavat ćemo Ukrajinu sve dok Ukrajina postoji - poručio je Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.