RAT I DALJE TRAJE

Ukrajina: Vjerujemo da je Rusija nasilno deportirala stotine hiljada djece

Ne znamo tačan broj odvedene ukrajinske djece, ali, prema našim podacima, možemo pretpostaviti da su stotine hiljada ukrajinske djece prisilno deportirane, rekao je Lubinec

Djeca u Ukrajini. AP Photo / Bernat Armangue

A. O.

22.12.2022

Ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmitro Lubinec rekao je da bi broj djece koja su "nasilno deportirana" u Rusiju mogao doseći i nekoliko stotina hiljada. Ukrajinske su vlasti za sada potvrdile identitet više od 13.000 djece deportirane u Rusiju, rekao je na televiziji povjerenik ukrajinskog parlamenta za ljudska prava, a prenosi Sky news.

- Ne znamo tačan broj odvedene ukrajinske djece, ali, prema našim podacima, možemo pretpostaviti da su stotine hiljada ukrajinske djece prisilno deportirane - rekao je.

Istražitelji su u nedavno oslobođenom Hersonu otkrili i posebnu ćeliju u "komori za mučenje", gdje su djeca navodno bila zatočena i maltretirana, dodao je.

- Nakon oslobađanja područja regije Herson lično sam posjetio grad Herson i tamo smo vidjeli mučilište, gdje je, prema svjedočenju ljudi koji su tamo bili zatočeni, bila posebna ćelija za djecu. Tako se i zvala: "dječja soba". Nije se razlikovala od ostalih ćelija, bila je u vrlo hladnom i vlažnom podrumu - rekao je Lubinec, a prenosi Sky news koji dodaje da njegove tvrdnje nije bilo moguće provjeriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.