BIVŠI PREDSJEDNIK BRAZILA

Bolsonaro se rasplakao pred svojim fanovima

Nikad nisam mislio da ću doći do ovdje, poručio je

Jair Bolsonaro. Screenshot

S. S.

30.12.2022

Bivši brazilski predsjednik Jair Bolsonaro oprostio se u petak sa svojim simpatizerima u prvom obraćanju na društvenim mrežama nakon izbornog poraza, brišući suze tokom govora, dva dana prije isteka mandata.

Predsjednik na odlasku koji dolazi s krajnje desnice nije rekao hoće li u nedjelju predati predsjedničku lentu svom nasljedniku Luli, kao što nalaže protokol službenog preuzimanja vlasti, dok se uskoro sprema otputovati u Sjedinjene Američke Države.

Uskoro putuje u SAD

- Svijet neće stati 1. januara. Pred nama je velika budućnost - istaknuo je Bolsonaro. "Gubimo bitke, ali ne gubimo rat", dodao je Bolsonaro koji je s malom razlikom izgubio oktobarske predsjedničke izbore u utrci s ljevičarskim protukandidatom Luizom Inaciom Lulom da Silvom.

Jair Bolsonaro uskoro putuje u SAD, pošto je glavno tajništvo predsjedništva odobrilo izlazak iz zemlje osoblja zaduženog za sigurnost "uskoro bivšeg predsjednika" radi puta u Miami "od 1. do 30. januara 2023.", piše u petak Službeni list.

Bolsonaro nije spomenuo putovanje, ali se direktno obratio pristalicama koji i dalje kampiraju pred vojarnama i glavnim vojnim štabovima u Braziliji i u drugim gradovima, pozivajući na vojnu intervenciju kako bi se spriječilo da Lula preuzme vlast.

"Bar smo za četiri godine odgodili propast Brazila"

"Nikad nisam mislio da ću doći do ovdje", rekao je Bolsonaro kroz plač i dodao: "Barem smo za četiri godine odgodili propast Brazila s ovom nesretnom ljevičarskom ideologijom."

- Dao sam najbolje od sebe - rekao je predsjednik na odlasku, čiji mandat većina analitičara ocjenjuje veoma lošim.

Ispred njegove službene rezidencije u palači Alvoradi demonstra koji su izravno pratili prijenos izvikivali su "kukavico", "sramota".

Nakon pobjede Lule da Silve, na kojoj mu nikad nije čestitao, Bolsonaro živi u Braziliji povučeno i ne istupa u javnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.