VELIKA BRITANIJA

Tri čuvarice imale aferu sa zatvorenicima

Sada prolaze kroz antikorupcijski trening kako bi se slični problemi izbjegli u budućnosti

Tri osumnjičene čuvarice. North Wales Police/Twitter

Jutarnji list

4.1.2023

Tri čuvarice u najvećem britanskom zatvoru završile su iza rešetaka zbog afere sa zatvorenicima, a sada 500 članova zatvorskog osoblja prolazi obuku kako bi se taj problem spriječio i u budućnosti.

Zatvorske djelatnice Jennifer Gavan (27), Ayshea Gunn (27) i Emily Watson (26) zatvorene su u posljednje tri godine zbog odnosa sa zatvorenicima, a njihovi tajni poslovi odvijali su se u 250 milijuna funti vrijednom zatvoru HMP Berwyn u Wrexhamu, gdje su smješteni odrasli muškarci prijestupnici kategorije C.


Slala mu svoje fotografije

Osoblje zatvora sada je na obuci te se na taj način pokušava riješiti korupciju u zatvoru koji može primiti 2.100 zatvorenika. Do toga je došlo nakon što je Gavan dobila osam mjeseci zatvora u prosincu prošle godine, nakon što je prokrijumčarila mobitel 25-godišnjem zatvoreniku Alexu Coxonu. Na sudu je objavljeno da mu je slala svoje fotografije putem Snapchata te da su se ljubili tijekom njihove veze koja je trajala od travnja do srpnja 2020. Gavan je priznala krivnju za nedolično ponašanje u javnosti nakon što je prihvatila 150 funti da donese mobitel.

Osoblje zatvora sada je na obuci te se na taj način pokušava riječiti korupciju u zatvoru koji može primiti 2100 zatvorenika. Do toga je došlo nakon što je Gavan dobila osam mjeseci zatvora u prosincu prošle godine, nakon što je prokrijumčarila mobitel 25-godišnjem zatvoreniku Alexu Coxonu. Na sudu je objavljeno da mu je slala svoje fotografije putem Snapchata te da su se ljubili tijekom njihove veze koja je trajala od travnja do srpnja 2020. Gavan je priznala krivnju za nedolično ponašanje u javnosti nakon što je prihvatila 150 funti da donese mobitel.


Čuvarice i zatvorenici. Facebook

- Iznenađen sam što joj zaposlenici zatvora izražavaju podršku i kritiziraju druge zaposlenike Berwyna. Mislim da je ovo stvar na koju bi rukovodećim osobama u zatvoru trebalo skrenuti pozornost- rekao je sudac Niclas Parry, prenosi Daily Mail.

Do ovog je odnosa došlo samo godinu dana nakon što je kolegica Ayshea Gunn imala aferu s ‘opasnim‘ zatvorenikom, 29-godišnjim Khuramom Razaqom. Ona je razmjenjivala brojne telefonske pozive s Razaqom koji su bili vrlo seksualni, a koji su se odvijali tijekom njegove 12-godišnje zatvorske kazne zbog urote za pljačku. Pretragom Gunnine spavaće sobe otkrivene su snimke para na kojima se ljube i grle, a također su pronađene i fotografije na mobitelu koje su bile snimljene u njegovoj ćeliji. Sudu je također rečeno da je Gunn prokrijumčarila gaće zatvoreniku koje je sakrila u svome grudnjaku. Bila je osuđena na godinu dana zatvora 2019. godine.


Tri puta su bili sami u njegovoj ćeliji

Treća njihova kolegica Emily Watson također je osuđena na godinu dana zatvora jer je izvršila seksualni čin nad zatvorenikom u njegovoj zatvorskoj ćeliji. Watson je provodila toliko vremena s Johnom McGeejem da je osoblje ubrzo postalo sumnjičavo te je pokrenulo istragu protiv nje. Tri puta su bili sami u njegovoj ćeliji, gdje mu je dvaput priuštila oralni seks, a jednom su imali odnos. Jedan od tih odnosa dogodio se na Božić, kad je Watson ušla zatvoreniku u ćeliju i zadovoljila ga.

U zatvoru je provedena neovisna inspekcija, a pokazalo se da su sigurnosni sustavi tamo dobri. Zatvorsko osoblje inače se provjerava svakih 10 godina, a često im se provjeravaju i društvene mreže, posebno onima na ‘rizičnijim‘ pozicijama poput zatvorskih čuvara. Također je uvedena poboljšana zaštita ulaza kako bi se pomoglo u borbi protiv krijumčarenja predmeta zatvorenicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.