LIDERI ZEMALJA

Makron i Zelenski razgovarali: Ukrajina će dobiti tenkove od Francuske

Zahvalio sam mu se na odluci da pošalje lake tenkove Ukrajini kao i oklopne transportere Bastion, poručio je Zelenski

Makron i Zelenski, jedan od ranijih susreta. ANADOLIJA

A. O.

4.1.2023

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) razgovarao je sa svojim kolegom Volodimirom Zelenskim (Volodymyr Zelensky).

Tema razgovora između lidera dvije države bila je o isporuci oružja Ukrajini. Tom prilikom, Makron je istakao da je njegova zemlja Ukrajini već isporučila najmoderniju artiljeriju, oklopne transportere, protivvazdušne rakete i sisteme protivvazdušne odbrane, ali nakon posljednjeg razgovora, ova pomoć bi trebala dostići novi nivo.


Laki tenkovi

- Predsjednik želi povećati pomoć Ukrajini. Prihvatio je isporuku lakih tenkova AMX-10 RC. Ovo će biti prvi put da se tenkovi zapadne proizvodnje isporučuju ukrajinskim oružanim snagama - rekao je jedan od zvaničnika iz ureda francuskog predsjednika.

Inače tenkovi AMX-10 RC spadaju u kategoriju lakih tenkova koji posjeduju šest točkova.

Dizajnirani su za izviđačke misije i raspoređeni su u posljednjim francuskim prekomorskim vojnim operacijama u regiji Sahel te Afganistanu.


Zahvala na pomoći

Tenkovi spadaju u ategoriju veoma mobilnih tenkova visokih performansi.

Povodom odluke o transportu tenkova u Ukrajinu oglasio se i predsjednik ove države Zelenski koji je zahvalio Makronu na pomoći.

- Imao sam dug i detaljan razgovor s predsjednikom Francuske Makronom o trenutnoj situaciji. Zahvalio sam mu se na odluci da pošalje lake tenkove Ukrajini kao i oklopne transportere Bastion - poručio je Zelenski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.