PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan otkrio koliko ljudi Finska i Švedska moraju izručiti

Turska je rekla da posebno Švedska prvo mora zauzeti jasniji stav protiv onoga što vidi kao teroriste

Arhiv

D. H.

17.1.2023

Švedska i Finska moraju deportirati ili izručiti do 130 "terorista" Turskoj prije nego što turski parlament odobri njihove kandidature za pridruživanje NATO-u, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Dvije nordijske države podnijele su prošle godine zahtjev za članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali njihove zahtjeve mora odobriti svih 30 država članica NATO-a. Turska i Mađarska tek trebaju potvrditi zahtjeve.

Turska je rekla da posebno Švedska prvo mora zauzeti jasniji stav protiv onoga što vidi kao teroriste, uglavnom kurdskih militanata i grupe koju okrivljuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.

- Rekli smo gledajte, pa ako nam ne predate svoje teroriste, ionako to (odobrenje prijave za NATO) ne možemo provesti kroz parlament -  rekao je Erdoan, pozivajući se na zajedničku pres konferenciju koju je održao sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom prošlog novembra.

- Da bi ovo prošlo parlament, prije svega morate nam predati više od 100, oko 130 ovih terorista - rekao je Erdoan.

Finski političari protumačili su Erdoganov zahtjev kao ljutitu reakciju na incident u Stockholmu prošle sedmice u kojem je lutka turskog vođe obješena tokom protesta Kurda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.