RUSKI MINISTAR

Lavrov: Grci su nam nekada bili prijatelji

Primjetili smo transformaciju njenog rukovodstva, rekao je Lavrov

Lavrov: Atina se povinuje američkim zahtjevima. Twitter

A. O.

24.1.2023

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su im Grci nekada bili prijatelji dok se Atina nije povinovala "američkim zahtjevima".

- Primjetili smo transformaciju njenog rukovodstva. Bilo je prinuđeno ili je pristalo da se povinuje američkim zahtjevima. Izvukli smo svoje zaključke o onima koji tako rado podržavaju agresiju na Rusiju - objavila je ruska ambasada u Atini na Twitteru izjavu Lavrova.

Izrazio nezadovoljstvo

Ruski ministar je ovim tweetom izrazio nezadovoljstvo putem ruske ambasade u Atini, reagirajući bez presedana na poziciju koju je Grčka zauzela u odnosu na specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini, navodi "Katimerini".

U tweetovima se dalje kaže da su "Grčka i Kipar posljednjih godina bili među najprijateljskim zemljama" i da su do skora "imali veliki broj zajedničkih kulturno-obrazovnih projekata", kao i da se "ekonomska saradnja aktivno razvijala na obostrani interes."


Nametnuta linija

Lavrov je naveo da je "čudna bila brzina kojom su prešli ne samo u „tabor“ onih koji su potpisali sankcije, već i u grupu onih koji predvode antiruske akcije.

- To odražava nametnutu liniju agresivne konfrontacije, a ne interes Grka - poručili su iz ruske ambasade u Atini, citirajući izjavu ruskog šefa diplomatije, navodi "Katimerini".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.