KORONAVIRUS

SAD će proglasiti kraj pandemije u maju

Broj zaraženih u SAD pada iako dnevno od covida-19 umire oko 500 ljudi

Bolnice se moraju pripremiti za niz promjena. Printscreen

H. J. I.

31.1.2023

Administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) dala je do znanja da će 11. maja proglasiti kraj zdravstvene krize uzrokovane covidom-19, tri godine nakon što je SAD uveo stroge epidemiološke mjere kako bi obuzdao širenje bolesti.

Vanrednu situaciju i krizu javnog zdravstva u zemlji zbog pandemije koronavirusa proglasila je 2020. tadašnja administracija predsjednika Donalda Trampa (Trump), ali Bajden ju je stalno produžavao, što je milionima Amerikanaca omogućilo besplatno testiranje, vakcine i lijekove protiv covida-19.

Bolnice se moraju pripremiti za niz promjena

Ured Bijele kuće za upravljanje i budžet (OMB) saopćio je da vanredno stanje uskoro ističe, ali će se produžiti do 11. maja i potom okončati. S ukidanjem vanredne zdravstvene krize, lijekovi i vakcine više neće biti besplatni.

Bijela kuća, prenose agencije, želi da ona ipak traje do 11. maja kako bi se bolnice, pružatelji zdravstvenih usluga i djelatnici u zdravstvu pripremili za niz promjena koje će uslijediti.

OMB je u zasebnom saopćenju dao do znanja da će Bajden staviti veto na predloženi zakon u Kongresu koji bi ukinuo obavezna vakcinisanja zdravstvenih djelatnika zaposlenih u nekim programima savezne vlade.

Broj zaraženih u SAD pada

Republikanci koji drže većinu u Zastupničkom domu traže da se ne čeka maj za kraj pandemije i poručuju da se Bajdenova administracija ne može više skrivati iza covida-19 kako bi trošila milijarde dolara poreznih obveznika na njihovu "nepopustljivu i radikalnu agendu".

Broj zaraženih u SAD pada iako dnevno od covida-19 umire oko 500 ljudi, pokazuju vladini podaci. Covid-19 je od početka 2020. do sredine 2022. bio treći vodeći uzrok smrti u SAD, no sada više nije ni u prvih pet "ubica", kazali su savezni dužnosnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.