STANJE KATASTROFE

Požari haraju Čileom: Najmanje 13 mrtvih

Letjelica se srušila u sektoru Galvarino, u regiji La Araukania (La Araucanía)

Požari u Čileu. Twitter

A. O.

4.2.2023

Najmanje 13 osoba poginulo je jučer u više od 200 šumskih požara u centralnom Čileu pogođenom intenzivnim toplinskim valom, objavile su vlasti koje su u nekoliko regija proglasile stanje katastrofe.

- Žalimo zbog ukupno 13 mrtvih, 11 njih u gradu Santa Juana, regija Biobio (Biobío), te pilota bolivijske nacionalnosti i mehaničara čileanske nacionalnosti koji su se srušili u helikopteru koji je gasio požare - izjavio je Mauricio Tapia, zamjenik direktora Nacionalne službe za prevenciju i odgovor na katastrofe.

Letjelica se urušila 

Letjelica se srušila u sektoru Galvarino, u regiji La Araukania (La Araucanía). 

Vlasti su identificirale 22 povrijeđenih, od kojih je osam u teškom stanju, dodajući da je više od 200 požara dosad opustošilo više od 40.000 hektara i potpuno uništilo 97 kuća.

Uništene kuće

Od 204 aktivna požara, njih 56 je izvan kontrole. Ovi se požari događaju tokom ekstremnog toplinskog vala s temperaturama blizu 40 stepeni Celzijusovih, zbog čega vlasti strahuju od katastrofe poput one 2017. Te je godine golemi šumski požar izazvao 11 smrtnih slučajeva, oko 6.000 ljudi je bilo pogođeno, uništeno je više od 1.500 kuća i opustošeno 467.000 hektara zemlje.

Kao i u prethodnoj katastrofi, požari su izbili u poljoprivrednim područjima i šumama prije nego što su se proširili i zaprijetili naseljenim područjima. Čileanska vlada proglasila je stanje katastrofe u regijama Nabl (Ñuble) i Biobio (u centralnom dijelu). Predsjednik Gabriel Boric prekinuo je godišnji odmor kako bi otputovao u grad Koncepcion (Concepción), u regiji Biobio, zatim u Nabl, objavio je na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.