POJAČANA UPOZORENJA

SAD i Kanadu zahvatila polarna hladnoća: Očekuje se do -51 stepen

Radi se o "epskom arktičkom hladnom udaru", situaciji kakvu sjeverni i istočnih dio Mainea nije doživio od 1982. i 1988., kaže NWS

Oluja u SAD-u. Twitter

A. O.

4.2.2023

Historijska polarna hladnoća meteorološke službe Sjedinjenih Američkih Država i Kanade jučer su pojačale upozorenja zbog niskih temperatura koje bi mogle dosegnuti i do -50 stepeni Celzijusa na američkom sjeveroistoku i u istočnoj Kanadi, pogođenima ledenim vjetrom.

U državi Maine temperatura u petak navečer i u subotu mogla bi pasti do čak -51 stepen Celzijus, prema saopćenju Nacionalne meteorološke službe (NWS).

Udari ledenog vjetra

Radi se o "epskom arktičkom hladnom udaru", situaciji kakvu sjeverni i istočnih dio Mainea nije doživio od 1982. i 1988., kaže NWS.

U nekim dijelovima američkog sjeveroistoka temperature bi uz udare ledenog vjetra mogle doseći najnižu decenijama ili čak nivo nikad dosad zabilježenu, navodi NWS.

Izdata upozorenja

S druge strane granice izdata su upozorenja na polarne hladnoće za istočnu Kanadu, a tamošnje ministarstvo za okoliš upozorilo je na opasnost od ozeblina za nekoliko minuta.

Prolaznici u Montrealu imali su jučer osjet temperature od -41 stepen, uz snažne udare vjetra. Elektroprivreda Hydro-Québec pozvala je na štednju energije, a vlasnici pasa zamoljeni su da ih utople.

U glavnom gradu Otavi (Ottawi) udruge poput Salvation Army podijelile su visokogorske vreće za spavanje beskućnicima koji nisu smješteni u skloništima kako bi izdržali temperature do -40 stepeni.

U gradu je vidljivost u noći na petak bila gotovo nikakva zbog snježnih padavina uz jak vjetar. I južniji dijelovi SAD-a će ove noći biti vrlo hladni, posebno Boston i Njujork (New York), gdje se očekuje do -15 stepeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.