SRBIJA

Određen pritvor za pet osoba osumnjičenih da su pozivali na nasilno rušenje vlasti

Terete se i za nedozvoljeno držanje oružja, eksplozivnih materija i za tešku krađu

Na informativni razgovor dovedeno 20 osoba. MUP RS

A. Č.

18.2.2023

Vršilac dužnosti načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Ninoslav Cmolić potvrdio je danas da je određen pritvor za pet osoba, koji se terete za pozivanje na nasilno rušenje ustavnog uređenja, za nedozvoljeno držanje oružja, eksplozivnih materija i za tešku krađu.

- Koordinisanom akcijom MUP-a, BIA, Viših tužilaštava u Novom Sadu i Beogradu više od 20 osoba je dovedeno na informativni razgovor, a za pet lica je određen jednomjesečni pritvor. Kod njih je pronađeno oružje, odnosno jedna puška sa optikom, više komada pusčane municije, a pronađeno je prilikom pretresa i 30 vojnih gas maski - rekao je Cmolić za Tanjug.

"Ko potpiše, njega ubiše"

Kako je rekao, uvidom u njihovu komunikaciju, ustanovljeno je da su namjeravali da na proteste (ispred Predsjedništva) nose gas maske, kao i da su imali namjeru da nose oružje.

Na pitanje da li je izjava na protestu jednog od učesnika "ko potpiše, njega ubiše" prijetnja, Cmolić je ocijenio da je to direktna i ozbiljna prijetnja upućena predsjedniku Aleksandru Vučiću, posebno ako se uzme u obzir da je to izgovorio organizator skupa na samom skupu.

- Bezbjednosne strukture to shvataju ozbiljno i rade u skladu sa zakonom - rekao je Cmolić i podsjetio da nije prvi put da članovi "Narodne patrole" izvršavaju takva djela.

Kako je rekao, oni su 2021. godine učestvovali u nasilnom upadanju u Dom Narodne skupštine.

Direktna prijetnja

- Mi ovo shvatamo kao ozbiljnu i direktnu prijetnju predsjedniku - rekao je Cmolić.

Sa protesnog skupa koji su 15. februara kod zgrade Predsjedništva Srbije organizovale desničarske organizacije nezadovoljne francusko-njemačkim planom za Kosovo, upućeno je niz uvreda i prijetnji na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Okupljenima se, ispred spomenika Ruskom caru Nikolaju II u prvom dijelu protesta koji je protekao mirno, obratio Dejan Petar Zlatanović sa portala Srbin.info, koji je na kraju govora viknuo "ko potpiše-njega ubiše".

Ultradesničar Damnjan Knežević, iz takozvanih Narodnih patrola, poručio je "Kunem vam se, spremni smo za mnogo više od nereda".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.