RIŠI SUNAK

Premijer Velike Britanije: Spremni smo podržati isporuku borbenih aviona Ukrajini

Također moramo obučiti ukrajinske pilote da koriste najnaprednije avione, istakao je Sunak

Riši Sunak. AP

H. J. I.

18.2.2023

Britanski premijer Riši Sunak (Rishi) je izjavio da je njegova država spremna podržati odluku saveznica da Ukrajini isporuče borbene avione za odbranu od ruske agresije.

Obraćajući se na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, poručio je da je Velika Britanija već predvodnica u obuci ukrajinskih pilota te je pozvao saveznice da "udvostruče" podršku Ukrajini.

Oružje ključno na ratištu

Na pitanje da li će Velika Britanija ustupiti oružje kojim će Ukrajinci moći pogađati ciljeve na poluotoku Krim koji je Rusija anektirala 2014., odgovorio je da NATO mora pomoći u oružju koje može biti ključno na ratištu, a to su tenkovi, zračna odbrana, artiljerija i oružje dugog dometa, prenosi Sky News.

Sunak je naglasio da Velika Britanija i njene saveznice rade na tome da Ukrajini daju "napredni zračni odbrambeni sistem" te da će pomoći u obuci i izgradnji zračnih snaga ako to bude podrazumijevalo odbranu Ukrajine.

Obuka ukrajinskih pilota

- Naravno, Velika Britanija je spremna pomoći svim državama koje mogu Ukrajini omogućiti avione. No, također moramo obučiti ukrajinske pilote da koriste najnaprednije avione - ukazao je.

Britanski premijer je ovo izjavio nedugo nakon što je Zapad odlučio da Ukrajini isporuči tenkove. Odluka o isporuci tenkova je uslijedila nakon velike debate među Zapadnim saveznicama, a isporuku je tražila Ukrajina. Ukrajinci smatraju da će im tenkovi biti među najznačajnijim oružjem za odbranu od Rusije. Međutim, sada traže i borbene avione.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.