KALIFORNIJA

Vozač Tesle poginuo nakon što je uletio u vatrogasno vozilo na autoputu

Službenik kalifornijske patrole na autoputu Adam Lejn (Lane) rekao je da nije jasno da li je vozač možda bio alkoholiziran

Sa mjesta nesreće. AP

AP

19.2.2023

Vozač Tesle je poginuo, a jedan putnik je teško povrijeđen u subotu kada je automobil uletio u vatrogasno vozilo koje je bilo parkirano na autoputu u sjevernoj Kaliforniji kako bi zaštitio posadu koja je raščišćavala još jednu nesreću, rekli su vatrogasni zvaničnici.

- Četiri vatrogasca koja su se nalazila u kamionu kada je naišao na autoputu 680 zbrinuta su od lakših povreda - rekla je Trejsi Dater (Tracie Dutter), pomoćnica načelnika okruga za zaštitu od požara u okrugu Kontra Kosta (Contra Costa).

Prebačen u bolnicu

Vozač je proglašen mrtvim na mjestu događaja, rekla je Dater. Automobil je trebalo rasjeći kako bi se uklonio putnik, koji je prebačen u bolnicu.

Fotografije pokazuju da je prednji kraj automobila smrskan, a kamion sa merdevinama vrijedan 1,4 miliona dolara oštećen.

Službenik kalifornijske patrole na autoputu Adam Lejn (Lane) rekao je da nije jasno da li je vozač možda bio alkoholiziran ili je Tesla Model S radio sa automatizacijom ili funkcijama pomoći u vožnji.

Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na autoputu istražuje kako Teslin autopilot sistem otkriva i reaguje na hitna vozila parkirana na autoputu. Najmanje 14 Tesli naletjelo je na vozila hitne pomoći dok su koristili sistem.

Bio parkiran

Dater je rekao da je kamion imao upaljena svjetla i da je bio parkiran dijagonalno na sjevernim trakama autoputa kako bi zaštitio one koji reaguju na raniju nesreću koja nije rezultirala povredama.

Smrtonosna nesreća dogodila se oko 4 sata ujutru, a za čišćenje autoputa bilo je potrebno nekoliko sati. Vatrogasno vozilo je moralo biti odvučeno.

Model S je bio među skoro 363.000 vozila koje je Tesla opozvao u četvrtak zbog potencijalnih nedostataka u svom sistemu "potpune samovožnje". Iako je povlačenje usmjereno na ispravljanje mogućih problema na raskrsnicama i ograničenjima brzine, ono dolazi usred šire istrage američkih sigurnosnih regulatora o Teslinim automatizovanim sistemima vožnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.