TEMPERATURA I DO MINUS 45

Jaka zimska oluja zahvatila SAD: Zatvorene firme i škole

Predviđa se da bi udari vjetra mogli dosegnuti i brzinu od 80 kilometara na sat

Oluja u SAD. Twitter

A. O. / BBC

23.2.2023

Zbog zimske oluje koja je zahvatila pojedina područja SAD-a, u nekim dijelovima te države temperature bi mogle pasti i na minus 45 stepeni, objavio je BBC.

Kao posljedica snježnih mećava u srijedu su zatvorene firme i škole u Dakoti, Minesoti (Minnesoti) i Viskonsinu (Wisconsinu), a otkazano je gotovo pet hiljada letova.

Hladna fronta

Predviđa se da bi udari vjetra mogli dosegnuti i brzinu od 80 kilometara na sat te da bi u nekim dijelovima SAD-a, zahvaćenih iznimno hladnom frontom, temperature mogle pasti i do minus 45 Celzijevih stepeni.

Guverner Minesote Tim Valc (Walz) rekao je da će Nacionalna garda biti na raspolaganju za pomoć vozačima koji zaglave u mećavi budući da meteorolozi za neka područja sjevernih država najavljuju do pola metra snijega, a što bi mogle biti najveće snježne padaline u posljednjih 30 godina.

Visoke temperature

Zanimljivo je da će istovremeno pojedini dijelovi istočnog SAD-a zabilježiti iznimno visoke temperature, pa bi temperature u Orlandu na Floridi mogle dosegnuti 32 Celzijeva stepeni, a u Luisiani (Louisiani) u Nju Orlensu (New Orleansu) 29 stepeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.