PRIPREME ZA TRANSPORT

Počela specijalna operacija slanja 14 hrvatskih helikoptera Ukrajini

Hrvatska Vlada na sve je podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti te je nemoguće dobiti službenu potvrdu ove informacije

Hangar za helikoptere Blackhawk. R. ANIĆ / PIXSELL

A. K. / Jutranji

25.2.2023

Hrvatska je započela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera u Ukrajinu. Dvanaest helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T izdvojeni su iz Oružanih snaga te su krenule pripreme za njihov transport, javlja Jutarnji list.

Prema dostupnim informacijama, više helikoptera u ovom trenutku nalazi se u prostorima Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici, gdje njegovi uposlenici rješavaju sve potrebne tehničke pripreme. 

Skidanje oznaka

Dio helikoptera je u hangarima, a trenutno su dva na vanjskom dijelu ZTC-a. Između ostalog, s helikoptera se skidaju sve postojeće oznake, po potrebi se mijenja istrošeni materijal, dolijeva ulje itd.

Zbog nedostatka prostora u ZTC-u, preostali helikopteri nalaze se na vojnom dijelu aerodroma Pleso i u Lučkom. Procjene su da će helikopteri biti spremni za transport za otprilike deset dana. 

Prema pisanju ovog medija sedam helikoptera bit će dijelom rastavljeno te će ih transportirati kopnenim putem, a preostalih sedam odletjet će u Poljsku. Naime, svih 14 helikoptera bit će prebačeno u Poljsku, odakle će ih proslijediti u Ukrajinu.

Prebacivanje kopnom

Pretpostavka je da će helikopteri s većim resursima odletjeti u Poljsku dok će oni s manje resursa biti prebačeni kopnom. Nakon odlaska ovih helikoptera u Ukrajinu hrvatske zračne snage imat će na raspolaganju deset transportnih helikoptera MI 171Sh i četiri helikoptera Black Hawk.

Hrvatska Vlada na sve je podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti te je nemoguće dobiti službenu potvrdu ove informacije. 

Donaciju 14 transportnih helikoptera još je u novembru prošle godine potvrdio premijer Plenković, ali bez drugih detalja. S druge strane, predsjednika Milanovića prije dva mjeseca jako je razljutila činjenica da Vlada dogovara donaciju helikoptera te je rekao da mu iz Ministarstva obrane nisu objasnili kako će se ti helikopteri nadomjestiti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.