KORONAVIRUS

Šef FBI: Uzrok pandemije vjerovatno incident u kineskom laboratoriju

Njegova izjava uslijedila je nakon sedmičnog izvještaja Wall Street Journala

Vrej: Laboratorijski incident. Twitter

A. O.

1.3.2023

Direktor FBI Kristofer Vrej (Christopher Wray) jučer je izjavio da je agencija procijenila da je pandemiju koronavirusa vjerojatno uzrokovao incident u laboratoriju u kineskom Vuhanu (Wuhanu).

- FBI već neko vrijeme procjenjuje da je izvor pandemije najvjerovatnije potencijalni laboratorijski incident u Vuhanu - rekao je Vrej za Fox News.

Curenje virusa

Njegova izjava uslijedila je nakon sedmičnog izvještaja Wall Street Journala po kojem je američko ministarstvo energetike s malom pouzdanošću procijenilo da je pandemija nastala nenamjernim curenjem virusa iz kineskog laboratorija.

Dio agencija smatra da je pandemija vjerojatno rezultat prirodnog prijenosa, a neke su neodlučne, izvijestio je Journal.

Bez konačnog zaključka

Portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi (John Kirby) kazao je u ponedjeljak da američka vlada nema konačan zaključak i konsenzus o porijeklu pandemije.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine pozvalo se na izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije i Kine koje je ukazivalo na prirodno porijeklo pandemije, a ne na curenje iz laboratorija.

Podijeliti pojedinosti 

Vrej je rekao da ne može podijeliti puno pojedinosti o procjeni agencije jer su to povjerljive informacije.

Optužio je kinesku vladu da "čini sve što može kako bi pokušala spriječiti i pomutiti" napore Sjedinjenih Država i drugih zemalja da saznaju više o porijeklu pandemije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.