SEDAM OSOBA UHAPŠENO

Ruski bračni par organizirao pljačke bogatih Ukrajinaca u Španiji

Ukradeni su predmeti vrijedni više od 1,25 miliona eura

Kod uhapšenih su pronađeni satovi, parfemi, mobiteli, torbice, nakit.... Printscreen

H. J. I.

4.3.2023

Španska policija uhapsila je sedmoricu Ukrajinaca i troje Rusa osumnjičenih da su oko južnih gradova Alicantea i Murcije pljačkali kuće bogatih Ukrajinaca koji su pobjegli od rata.

Kod uhapšenih su pronađeni satovi, parfemi, mobiteli, torbice, nakit, sunčane naočale i elektronički uređaji u vrijednosti većoj od 1,25 miliona eura, navela je španska policija u saopćenju objavljenom u petak.

Invazija Rusije na Ukrajinu počela je 24. februara 2022. nakon čega su hiljade Ukrajinaca krenule prema zapadu Evrope. Španija je bila jedna od zemalja Evropske unije u koju su stizali u velikom broju. Četiri mjeseca kasnije neki od njih, nastanjeni u mjestima Torrevieja i Orihuela Costa, primijetili su da im je nasilno provaljeno u kuće.

To su prijavili policiji, Civilnoj gardi, koja je otpočela istragu.

Istražitelji su uočili sedmoricu Ukrajinaca "specijaliziranih za praćenje i pljačku dobrostojećih Ukrajinaca". Dvojica iz te grupe bila su zatražila status izbjeglica u Španiji.

- Ta grupa je primijetila da dolazi sve više skupocjenih automobila s ukrajinskim registracijama - rekao je glasnogovornik Civilne garde, u telefonskom razgovoru za Hinu.

- Ljudi su dolazili sa svom svojom ušteđevinom i skupim stvarima pa su postali meta te grupe - dodao je.

Pratili žrtve GPS-om

Članovi grupe bi na njihove automobile neprimjetno zakačili malu napravu, poput magneta, koji bi im kasnije putem navigacijskog GPS sistema odavao lokaciju automobila. Zatim bi svojim automobilom pratili označene automobile Ukrajinaca za koje im se činilo da su bogati. Tako bi saznali gdje žive, a onda bi putem GPS-a saznali i kada njihovi automobili nisu pred kućom, odnosno kada nema nikoga.

Nakon što bi proučili dnevnu rutinu žrtava, odlazili bi njihovim kućama s alatom za obijanje brava te ulazili unutra.

- Jedna od žrtava bila je otputovala u Njemačku i tek kada se vratila otkrila da joj je stan opljačkan - rekao je glasnogovornik.

Organizacija je imala podršku ruskog bračnog para i njihovog sina koji su im davali na korištenje automobile kojima su pratili žrtve i odlazili u pljačke njihovih kuća, ponekad i usred dana, saopćila je Civilna garda.

Istražitelji su pratili osumnjičene a zatim pretresli sedam njihovih kuća.

U njima su pronašli 92.700 američkih dolara i 92.065 eura. Također su pronašli i nakit te skupocjene satove, torbice, parfeme, sunčane naočale, mobitele, elektroničke uređaje i laptope. U jednoj kući otkrivena su dva kolekcijska albuma poštanskih markica procijenjena na 500.000 eura, a koja su bila ukradena u obližnjem mjestu.

- Pronađeni su i elementi za geolokaciju kojima su kontrolirali vozila žrtava, također i uređaji za poništavanje alarmnih uređaja, te alat za obijanje brava - saopćila je Civilna garda.

Ruska porodica na čelu grupe

Uhapšeno je sedmero ukrajinskih muškaraca i ruski bračni par te njihov sina. Osumnjičeni su da su opljačkali sedam kuća u okolini primorskog grada Alicantea, te jednu pored Murcije, iz kojih su iznijeli predmete vrijedne više od 1,25 miliona eura.

Izvedeni su pred istražnog suca koji je njih sedmero poslao u pritvor dok ne počne suđenje. Identitet uhapšenih nije objavljen.

- Istraga se nastavlja pa nisu isključena nova hapšenja i otkrivanje dodatnih žrtava - poručila je Civilna garda iz Alicantea.

Španija je primila 167.569 izbjeglica iz Ukrajine, podatak je španskog ministarstva unutrašnjih poslova na dan 16. februara  2023.

Profesor španskog jezika Javier i njegova supruga Ukrajinka doselili su se s dvoje djece iz Kijeva u Alicante, no nisu bili žrtve jer nisu imućni.

- Vidio sam u medijima o pljačkama kuća. Kakvi gadovi - kaže Javier. 

- Pretpostavljam da su ulazili u kuće ukrajinskih bogataša koji imaju običaj čuvati novac u gotovini - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.