ZBOG VOJNIH VJEŽBI

Sestra Kim Jong Una: Ako SAD poduzmu vojne akcije smatrat ćemo to objavom rata

Dužnosnik ministarstva u izjavi je optužio SAD da zaoštravaju situaciju, kritikujući nedavno održanu zajedničku vježbu ratne avijacije

Kim Jo Jong. Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

S. S.

7.3.2023

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje optužilo je Sjedinjene Američke Države i Južnu Koreju da zajedničkim vojnim vježbama produbljuju napetosti na korejskom poluotoku.

Dužnosnik ministarstva u izjavi je optužio SAD da zaoštravaju situaciju, kritikujući nedavno održanu zajedničku vježbu ratne avijacije u kojoj su učestvovali i strateški američki bombarderi dugog dometa.

Sjeverna Koreja kritikovala je i za početak iduće sedmice zakazane opsežne vojne vježbe koje će dvije zemlje izvoditi više od deset dana.

U odvojenoj izjavi, Kim Jo Jong (Yo), utjecajna sestra vođe Kim Jong Una upozorila je da će Sjeverna Koreja protumačiti kao "objavu rata" ako SAD poduzmu vojne akcije protiv njihovog testiranja strateškog oružja.

Saveznici su u petak poručili da je predstojeća zajednička vježba "Štit slobode" osmišljena s ciljem jačanja odbrane i sposobnosti reagiranja Saveza, te je unutar scenarija usmjerena na situacije kao što su promjenjivo sigurnosno okruženje, agresija Sjeverne Koreje i lekcije naučene iz nedavnih ratova i sukoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.