KIN GANG

Kineski ministar: Sve je važnije da odnosi Kine i Rusije postepeno napreduju

Kineski ministar je rekao i da mirovni pregovori koji će dovesti do okončavanja konflikta u Ukrajini trebaju početi što prije

Kin Gang. AP Photo / Mark Schiefelbein

S. S.

7.3.2023

Šef kineske diplomatije Kin Gang (Qin) rekao je u utorak da su dobri odnosi Pekinga i Moskve ključni u ovom nestabilnom svijetu, piše CNN.

- Što svijet postaje nestabilniji, to je važnije da odnosi Kine i Rusije postepeno napreduju. Odnos Kine i Rusije nije baziran na nekom savezu već na izostanku sukoba i nije usmjeren prema nekoj trećoj strani. On za nijednu zemlju nije prijetnja - dodao je Kin.

Početi mirovne pregovore

Kineski ministar je rekao i da mirovni pregovori koji će dovesti do okončavanja konflikta u Ukrajini trebaju početi što prije te da sankcije i pritisak neće riješiti taj problem.

- Ukrajinska je kriza stigla u ključnu fazu. Ili će se sukob okončati ili će se na tu vatru doliti još ulja, što će dovesti do proširenja konflikta. On će tada izmaći kontroli - rekao je Kin.

Kineski ministar je moguću buduću vojnu podršku koju bi Peking mogao pružiti Moskvi izjednačio s vojnom podrškom koju Sjedinjene Američke Države pružaju Tajvanu.

"Niko se nema pravo petljati"

- Zašto SAD od Kine traži da Rusiji ne šalje oružje kada ga on nastavlja slati Tajvanu - rekao je Kin.

Kin je dodao da je "apsurdno" to što se "američki dužnosnici" uključuju u tajvansko pitanje kada je ono "kineska stvar".

- Niko se u njega nema pravo petljati - dodao je ministar.

Kin se nakon toga ponovo osvrnuo na rat u Ukrajini.

- Kina nije stvorila tu krizu, u njoj ne učestvuje i niti jednoj strani nije slala nikakvo oružje - zaključio je ministar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.