ANALIZA STANJA

Institut za proučavanje rata objavio kartu Bahmuta: Rusi drže 40 posto grada

Bahmut nije intrinzično značajan operativno ili strateški, piše ISW

Objavljena karta. Twitter

A. O.

7.3.2023

Institut za proučavanje rata objavio je nove ratne karte i analizu situacije u Bahmutu. Kažu da su Rusi zauzeli 40 posto grada tokom devet mjeseci ratovanja.

Ukrajinske vlasti dale su do znanja da će Ukrajina za sada nastaviti braniti Bahmut. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) izjavio je jučer da je naredio pojačanje u Bahmutu. Ova objava slijedi nakon sastanka Zelenskog s ukrajinskim vrhovnim zapovjednikom generalom Valerijem Zalužnim i komandantom ukrajinskih kopnenih snaga, general-pukovnikom Oleksandrom Sirskijem, gdje su oba komandanta preporučila nastavak odbrane Bahmuta i zatražila od Zelenskog da ojača ukrajinske snage u tom području.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhajlo Podoljak izjavio je jučer da je ukrajinska odbrana Bahmuta do sada "postigla svoje ciljeve" i bila "veliki strateški uspjeh", piše ISW.

Bahmut nije intrinzično značajan operativno ili strateški, piše ISW.

Zauzimanje Bahmuta je neophodno, ali nije dovoljno za daljnje rusko napredovanje u Donjeckoj oblasti, a ruske snage već su podnijele tako velike gubitke boreći se za grad da će njihov napad vrlo vjerojatno kulminirati nakon što ga osiguraju - ako ne i prije. Gubitak Bahmuta stoga nije od velike operativne ili strateške brige za Ukrajinu, navodi ISW.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.