ZA VRIJEME KAMPANJE 2021.

Desničar priznao da je bacio šljunak na premijera Kanade

Kamera CTV-a snimila je nešto što je izgledalo kao bijeli šljunak kako udara Trudoa i jednog od njegovih tjelohranitelja dok je hodao prema autobusu

Džastin Trudo. AP Photo / Fernando Llano

S. S.

8.3.2023

Muškarac optužen za bacanje šljunka na kanadskog premijera Džastina Trudoa (Justina Trudeaua) za vrijeme predizborne kampanje 2021. priznao je krivicu za običan napad, objavili su tužioci i njegov advokat.

Šejn Maršal iz St. Tomasa izjasnio se krivim za lakšu optužbu za običan napad, na isti dan kada mu je trebalo početi suđenje za napad oružjem.

Trudoa je 2021. pogodila šaka šljunka dok je bio u predizbornoj kampanji prolazeći pored mase koja je uzvikivala svoje protivljenje ograničenjima povezanim s koronavirusom. Premijer nije povrijeđen, a njegova Liberalna stranka je pobijedila na izborima.

Kamera CTV-a snimila je nešto što je izgledalo kao bijeli šljunak kako udara Trudoa i jednog od njegovih tjelohranitelja dok je hodao prema autobusu svoje kampanje u Londonu u saveznoj državi Ontario, 2021. godine.

Maršala, koji je bio član desničarske Narodne stranke Kanade, policija je optužila za napad oružjem. Stranka je izbacila Maršala nakon incidenta. Maršal je priznao da je uzeo šaku šljunka i bacio ga u smjeru Trudoa i pripadnika osiguranja, obavio je CBC News, pozivajući se na dogovorenu izjavu o činjenicama pročitanu na sudu.

Ročište za izricanje kazne za Maršala, koji je u srednjim 20-im godinama i dolazi iz pokrajine Ontario, održat će se 1. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.