VIKTOR JANUKOVIČ

Bivšem predsjedniku Ukrajine sudit će se u odsutnosti

Optužen je za organiziranje ilegalnog prijevoza osoba preko državne granice Ukrajine i poticanje na dezerterstvo

Viktor Janukovič. Anadolija

H. J. I.

10.3.2023

Bivšem predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i bivšem zamjeniku načelnika Odjela državne sigurnosti sudit će se u odsutnosti za poticanje na dezerterstvo i organizovanje ilegalnog prelaska državne granice.

- Uz sudjelovanje tužitelja Ureda glavnog tužitelja, okružni sud Podilski u Kijevu odlučio je provesti poseban sudski postupak u odsutnosti protiv bivšeg predsjednika Ukrajine i bivšeg zamjenika načelnika Odjela državne sigurnosti Ukrajine, koji je također bio šef sigurnosne službe predsjednika Ukrajine - saopćili su iz ureda glavnog tužitelja Ukrajine.

Ilegalno prelazio granicu

Ime bivšeg šefa predsjedničke sigurnosne službe nije spomenuto, ali se zna da je riječ o general-majoru Kostiantinu Kobzaru, kojeg je u odsutnosti optužio Okružni sud Pechersk u Kijevu u februaru 2022.

Istragom je utvrđeno da je Janukovič 23. februara 2014., zajedno sa šefom svoje sigurnosne službe i predstavnicima Ruske Federacije, uz podršku aviona i brodova pomorskih snaga države agresora, ilegalno prešao državnu granicu Ukrajine dva puta i trajektom prevezao najmanje 20 ljudi kroz nju u Rusiju.

Poticao na dezerterstvo

Istog dana, na području vojne jedinice Crnomorske flote Ruske Federacije u području Kozačkog zaljeva u Sevastopolju, Janukovič je potaknuo pripadnike Državne garde Ukrajine, koji su ga osiguravali, na dezerterstvo.

Bivši predsjednik optužen je za organiziranje ilegalnog prijevoza osoba preko državne granice Ukrajine i poticanje na dezerterstvo. Njegov bivši tjelohranitelj optužen je i za organiziranje ilegalnog prebacivanja osoba preko državne granice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.