TENZIJE U DRŽAVI

Policija u Moldaviji uhapsila 54 osobe tokom demonstracija proruske stranke

U drugom saopćenju policije je navedeno da demonstranti ignorišu zakon

Demonstracije u Moldaviji. AP Photo / Aurel Obreja

S. S.

12.3.2023

Policija Moldavije u nedjelju je objavila da je uhapsila 54 osobe tokom protesta koje je organizovala proruska stranka Sor u glavnom gradu Kišinjevu, javlja Anadolija.

- U inspektorat radi identifikacije i dokumentacije privedena su 54 učesnika protesta, uključujući 21 maloljetnika, koji su bili sumnjivog ponašanja i imali zabranjene stvari u njihovom posjedu - saopćeno je iz policije Moldavije.

Četiri dojave o bombi

Policija je prijavila četiri upozorenja o bombi u glavnom gradu, opisujući ih kao "dio mjera destabilizacije" u Moldaviji.

U drugom saopćenju policije je navedeno da demonstranti ignorišu zakon. Saopćili su da demonstranti ne slušaju uputstva policije i da su agresivni prema policajcima na terenu.

- Tražimo primjereno i nenasilno ponašanje - istaknuto je iz policije.

Generalni policijski inspektorat Moldavije u subotu je saopćio da ima informacije o planiranom protestu, a čiji je cilj destabilizacija i masovni neredi.

Povećanje tenzija

- Molimo organizatore i učesnike da poštuju zakone i ne dopuštaju radnje koje bi ugrozile život i zdravlje ljudi, kao i sigurnost države - saopćeno je, uz napomenu da će saobraćaj u pojedinim ulicama biti djelimično blokiran.

Tenzije između Moldavije i Rusije porasle su kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošlog mjeseca tvrdio da Rusija namjerava "podrivati političku situaciju u Moldaviji", na što je moldavska predsjednica Maia Sandu rekla da su državne institucije "potvrdile" planove Moskve.

Rusija je odbacila te tvrdnje, rekavši da je "pravi cilj" Kijeva, koji je "pokrenuo dezinformacije o ruskom planu za destabilizaciju Moldavije", da se Kišinjev uključi u tešku konfrontaciju s Moskvom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.