O NALOZIMA ZA HAPŠENJE

Peskov: Ne priznajemo Međunarodni krivični sud u Hagu

Rusija poriče da je namjerno nanosila štetu civilima, ali ministarstvo odbrane te zemlje tvrdi da je gađalo ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Peskov: Ne priznajemo ovaj sud. Anadolija

A. O. / The Guardian

14.3.2023

Nakon izvještaja da se očekuje da će Međunarodni krivični sud u Hagu tražiti prve naloge za hapšenje ruskih pojedinaca zbog rata u Ukrajini oglasili su se iz Moskve kazavši da ne priznaju jurisdikciju.

- Ne priznajemo ovaj sud, ne priznajemo njegovu nadležnost - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry) novinarima jutros, piše The Guardian.

Otvaranje slučaja

New York Times i Reuters jučer su saopćili da će tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) službeno otvoriti dva slučaja ratnih zločina i izdati naloge za hapšenje nekoliko Rusa za koje se smatra da su odgovorni za masovnu otmicu ukrajinske djece i napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Ako se to desi, to će biti prvi put da su izdati nalozi MKS-a u vezi s invazijom na Ukrajinu.

Otvorena istraga 

Izvještaji o nalozima za hapšenje stižu nešto više od godinu dana nakon što je tužilac Karim Kan (Khan) otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu u Ukrajini. U proteklih 12 mjeseci, tri puta je putovao u zemlju i posjetio mjesta navodnih ratnih zločina.

Rusija poriče da je namjerno nanosila štetu civilima, ali ministarstvo odbrane te zemlje tvrdi da je gađalo ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Rusija je 2000. godine potpisala Rimski statut, kojim se upravlja MKS, ali nikada nije ratifikovala sporazum. Zvanično je uskratila svoj potpis na osnivačkom statutu MKS-a 2016. godine, dan nakon što je sud objavio izvještaj u kojem je ruska aneksija Krima klasifikovana kao okupacija.

Prekinute veze

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine Kremlj je prekinuo veze sa nekoliko istaknutih međunarodnih organizacija, produbljujući izolaciju zemlje od zapada.

Podsjetimo, Rusija je još u martu prošle godine Vijeće Evrope, vodeću organizaciju za ljudska prava na kontinentu.

Moskva se također povlači sa Međunarodne svemirske stanice nakon 2024. godine i zaprijetila je povlačenjem iz Svjetske trgovinske organizacije i Svjetske zdravstvene organizacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.